Надежда: БЦЖ ваксината помага, но сега не е време за нея!

Други

Все по-големи са надеждите, че БЦЖ ваксината предпазва хората от усложненията на коронавируса, но в този момент изобщо не е времето за поставянето на подобна ваксина.

“Абсолютно противопоказно е да се слагат БЦЖ ваксини на възрастни по време на пандемия. Те се слагат на деца на 8-месечна възраст”, обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет. Той бе категоричен, че България е държава с висока имунизация с БЦЖ, но в момента не е време да се поставя ваксината.
Премиерът призова хората “да не се юрнат сега да изкупуват ваксини и да не правят глупости да се ваксинират”.

Осигурен е медикаментът “Хлорикин”, който се прилага за всички болни, допълни той.

По време на пресконференцията в Министерския съвет бе посочено, че в България БЦЖ ваксината се поставя редовно и на всички новородени от 1951 година, а няколко години преди това се е извършвало и експериментално поставяне, но не на всички.

“От 1951 г. е започнало масовото производство на ваксината. Ако тази хипотеза е вярна, всички родени след 1951 г., са протектирани поне от заболяването туберкулоза“, заяви д-р Румен Кофинов, управител на “Бул Био” – фирмата, която произвежда ваксината БЦЖ в България.

Той обаче уточни, че действието на ваксината срещу коронавируса предстои да бъде доказано. Тя предизвиква специфичен клетъчен имунитет към определени бактерии, а освен това и предизвиква неспецифичен имунитет към някои вирусни заболявания, но все още не е доказано, че сред тях е и COVID-19.

За да бъде изграден имунитет от БЦЖ ваксината обаче са необходими няколко месеца, а поставянето й в момента на пандемия може да отслаби допълнително имунитета на човек. Отделно от това събирането на много хора пред лекарските кабинети за евентуална имунизация в момента изобщо не е добра идея, категорични бяха експертите.

/dnes.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password