Отварят нови офиси за регистрация на безработни

Политика

В следващите седмици ще бъдат разкрити и допълнителни офиси в общините на бюрата по труда за регистрация на безработни.

Това заяви социалният министър Деница Сачева пред Нова телевизия.

От началото на кризата с коронавируса около 40 000 са регистрираните безработни.

Миналия петък 5075 души са заявили по време на своята регистрация, че са останали без работа заради кризата с коронавируса, добави министърът.

Дали сме възможност всички услуги от бюрото по труда да се предоставят електронно. Разбирам, че голяма част от нашите сънародници не могат да работят електронно, защото нямат електронен подпис, но заявления могат да се подават и по пощата, добави още Сачева.

Тя отново призова хората, останали без работа заради кризата, да не се струпват пред бюрата по труда, а да подават документите си за кандидатстване за помощи онлайн или по пощата.

Мярката 60/40 на практика работи от вторник следобед. За тези няколко дни са подадени 344 заявления за около 4500 служители. Рано е още да се каже дали трябва нещо да се променя и какво точно. Това е спешна мярка и тя е ограничена.

Работи се и по други мерки, защото след края на извънредното положение бизнесът ще има нужда от нови възможности, за да се вдигне бързо на крака”, добави Сачева.

Тя подчерта, че властите работят и по конкретни мерки, свързани със самонаетите лица. „Една от опциите е теглене на безлихвен заем, но мислим и за директни плащания към тези хора.

А кредитите до 1500 лева, които могат да бъдат изтеглени, ще се гарантират от държавата. Целта е да останат реални пари у хората, а не с въпросните средства да се обслужват други кредити”, обясни министърът.

„Свиваме всички излишни разходи. На този етап с бюджета, с който разполагаме, ще можем да покрием разходите на социалната система за следващите месеци”, увери министърът.

/pariteni.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password