Каква е стратегията на Европа за изход от пандемията

Политика
Възможността за ново споразумение за Брекзит ще бъде оценена до края на следващата седмица

Това е най-трудният период за мнозина в Европа. Десетки хиляди хора загубиха живота си, стотици хиляди бяха заразени, милиони загубиха работата си, а десетки милиони бяха ограничени до пределите на домовете си.

Здравната битка обаче е далече от своя край.

Някои части на Европа изостават в борбата с разпространението на коронавируса. В Обединеното кралство, Ирландия и Швеция броят на заразените продължава на нараства.

Самият премиер на Обединеното кралство прекара нощта в болницата. И е ясно, че много други хора на Стария континент ще се заразят, а някои, за съжаление, ще изгубят живота си.

Вниманието сега обаче се обръща към стратегията за излизане от пандемията.

Това пише в анализ за Euronews Дарън Маккафри.

Всичко досега не беше просто извънредна здравна ситуация, но и икономическа. Например, финансовият министър на Франция обяви в понеделник, че страната може да преживее най-голямата си рецесия след Втората световна война. Така че фокусът се насочва към въпроси като: как да рестартираме икономиките си; как да накараме бизнесите да заработят отново; как хората да се върнат на работа?

И всичко това докато властите се опитват да ограничат риска от възможната втора вълна от случаи на заразени с коронавирус.

Някои правителства започнаха работа по този въпрос.

Франция, Испания, Белгия и Финландия са сред многото от тях, които създадоха експертни комисии за проследяване постепенното облекчаване на мерките за карантина.

В понеделник Австрия стана първата страна в ЕС, която съобщи, че започва да възстановява икономиката си. По-малките магазини ще отворят вратите си до следващата седмица, докато всички търговци и търговски центрове ще започнат работа на 1 май.

Правителствата се опитват да постигнат добър баланс.

Колкото по-дълго икономиката на дадена държава остане затворена, толкова по-голям ще е броят на принудителните фалити на малкия бизнес. Като тук ефектът ще бъде още по-продължителен. Колкото по-голям е процентът на безработицата, толкова повече това ще ни струва в следващите години.

И не става въпрос само за икономическото въздействие.

Изолацията поставя под напрежение психичното здраве на хората, случаите на домашно насилие нарастват, засяга се образованието и перспективите за милиони млади хора. Всяко облекчаване на правилата ще става постепенно. Дания и Белгия например обмислят разделяне на класовете – както и на учебната година – на две, за да се организира по-добро социално дистанциране.

Но животът скоро няма да се върне към нормалното.

Лесни отговори няма, както няма все още и ясен път. Две неща обаче са очевидни. Първо, всички ние ще трябва да работим усилено, за да предотвратим втора вълна на заразени по-късно тази година. И второ, поставянето на неконкретни периоди на изолация са просто неустойчиви.

/vesti.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password