С 15 млрд. евро ЕС ще помогне на бедните страни да се справят с коронавируса

Европейският съюз ще вложи 15 милиарда евро, за да помогне на бедните страни да се преборят с коронавирусната епидемия, съобщи председателят на Еврокомисията.
Урсула фон дер Лайен заяви, че парите ще помогнат на страните със слаби здравни системи да се справят с въздействието на COVID-19 и също така ще подпомогнат дългосрочното им икономическо възстановяване.
Преодоляването на пандемията само в Европа не е достатъчно, твърдят служители, изтъквайки, че ако коронавирусът продължава да бушува другаде по света, той просто ще се върне след време.
“Ние ще спечелим тази битка само с координиран глобален отговор”, каза Фон дер Лийен във видео, публикувано в Туитър.
“Ето защо Европейският съюз осигурява повече от 15 милиарда евро, за да помогне на нашите партньори по света да се борят с коронавируса.”
Краткият видеоклип не даде подробности откъде ще дойдат парите, нито кои страни ще се възползват.
Служители обаче по-рано определиха Африка като будеща тревога заради връзките й с Европа и лошото състояние на здравеопазването в много от нейните страни.
Високопоставен служител на ЕС миналата седмица предупреди, че би било “напълно безполезно” да се побеждава коронавирусът в Европа, ако той просто се появи отново от близките страни, които се борят за неговото овладяване.
“Африка може да изпита същите проблеми, с които се сблъскваме в Европа в рамките на няколко седмици”, каза Фон дер Лийен.
“Те се нуждаят от нашата помощ, за да забавят разпространението на вируса, така както ние имахме нужда от помощ в тази криза.”
Европа беше епицентърът на вируса през последните седмици, но миналата седмица дипломат №1 в Брюкел Жозеп Борел предупреди, че вирусът може да “излезе извън контрол много бързо” в Африка.
Министрите за развитие на ЕС ще се срещнат на видеокщонференция в сряда, за да обсъдят подробности за финансовата помощ за уязвимите страни.
/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password