Телефонните измамници разработиха и сценарий за заразяване с коронавирус

Горещо

73-годишна жена от село Обретеник, Русенска област, е първата жертва на телефонни измамници по сценарий за коронавирус.

Под ръководството на Районна прокуратура-Русе е започнало разследнане на телефонна измама, свързана с Covid-19. Въпреки мащабната информационна кампания за предупрежние на възрастните хора, на 31 март на домашния телефон на 73-годишна жена в село Обретеник позвънил мъж, който се представил за лекар. Съобщил ѝ, че брат ѝ се е заразил с коронавируса и е настанен в болница в САЩ за лечение. Казал, че се нуждае от втора животоспасяваща инжекция от Китай, която трябва да бъде заплатена от близките му и възлиза на 1500 лева.

В разговора се включил друг мъж с плачещ глас, който жената оприличила на гласа на брат си. Той я помолил за помощ, след което мнимият доктор отново грабнал слушалката и в продължение на два часа убедил възрастната жена да постави всичките си пари в найлонова торбичка и да ги предаде на шофьора на автомобил, който спрял пред дома ѝ.

Притеснена от чутото и загрижена за живота и здравето на своя близък, тя направила всичко, както ѝ било казано.

След като в следващите два дни никой не я потърсил, за да я уведоми за здравето на брат ѝ, жената споделила с дъщеря си и разбрала, че е измамена.

Предвиденото наказание за това престъпление е от 1 до 6 години лишаване от свобода. Работата по случая продължава.

/БНР/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password