В кои градове съкращават най-много хора

Горещо

Най-голям ръст на регистрираните безработни има в бюрата по труда в областите Благоевград, Казанлък, Димитровград, Перник, Разлог, Дупница, Габрово и Стара Загора, (където има и регистрирани ефективни съкращения по повод COVID-19).

Това показват данни на регионалните структури на КНСБ, след разговори с представителите на Агенция по заетостта по места.

КНСБ продължава да следи ситуацията на пазара на труда и призовава работниците да алармират регионалните структури при нарушаване на правата им.

81 средни и големи предприятия със заети над 44 215 служители са засегнати към момента от започналата криза заради глобалната пандемия с COVID-19 и въведеното извънредно положение у нас.

Това показва проучване на КНСБ към 8 април чрез регионалните структури на конфедерацията в цялата страна за социалното напрежение във фирмите и учрежденията и последствията от ефектите на COVID – 19. Общо наблюдаваните фирми са 105.

Събраните данни показват, че 78% от засегнатите фирми пускат работниците в платен отпуск, в 25% прибягват към неплатен отпуск, а в 14% от фирмите се стига до освобождаване на работещите или предстоят съкращения.

Най-много засегнати предприятия (извън ресторантьорство, хотелиерство, туризъм и кафетерийната сфера) има в сектор преработваща и лека промишленост, строителство, следван от производството на авточасти и автомонтьорство, транспорт и ВиК сектора. Те са основно в градовете Казанлък, Благоевград, Добрич, Стара Загора, Димитровград, Габрово, Разлог, Банско, следван от Бургас и областта и Хасково.

Най-динамично се променя ситуацията при преработващата промишленост, особен проблем имат предприятията, получаващи суровина от чужбина и главно от Италия. Шивашката промишленост, химия, енергетика също са засегнати.

По-надолу предлагаме детайлна справка за засегнатите работници по градове:

Казанлък – „Арсенал“ АД, където са заети 8700 човека, от 30.03.2020 г. отново работи. Една част от работниците се връщат на работните си места, а другите остават в платен отпуск. Така ще се работи на ротационен принцип със засилени предпазни мерки. Остава планираното съкращение на 2000 работника.

Бургас – „Нурсан Отомотив” ЕООД не работи и всичките 1047 работника са в платен отпуск. Подготвят се документи за кандидатстване по схемата 60:40.

Карнобат, Бургаска област – „СЕ Борднетце – България ЕООД“, където работят 2600 човека, разпуснати са всички, които имат право на платен отпуск.

Люляково, Бургаска област – „Нурсан Отомотив” ЕООД, където работят 1047 работника и всеки, който има право на отпуск, е разпуснат.

Димитровград – „Язаки България ЕООД“, където работят 2500 човека, и има данни, че фирмата ще прекрати дейност.

Сливен – „Язаки България“ ЕООД, 400 работници в платен отпуск
Пазарджик – „Костал България Аутомотив ЕООД“, където работят 2000 човека и всички са в платен отпуск.

Перник – „Стомана Индъстри“ АД), където работят 1175 работника, съкратени от тях до този момент са 301 човека.

Враца – „СЕ Борднетце – България ЕООД-клон Враца“, където работят 1300 работника и 1200 са в платен отпуск.

Варна – в Градския транспорт работят 1000 човека, като 120 шофьора и 37 кондуктори са в платен отпуск.

Търговище – „Мебел Стил“ ООД, където работят 650 човека и са в двуседмичен неплатен отпуск.

Стара Загора – „Средна гора“ АД, там работят 460 работника като почти всички са в платен отпуск и ако положението продължи до два месеца, ще бъдат съкратени 50% от работещите.

Габрово – „Идеал стандарт Видима“ АД – Заводът за санитарна керамика спира работа от 1 април до 1 май включително, като eдинствено нощната смяна ще работи до 3 април. Всички работници и служители са в платен годишен отпуск, а за тези, на които не им достига, ще ползват 3 дни неплатен отпуск. Заводът за санитарна арматура всички работещи ще бъдат 2 дни в неплатен отпуск и 2 дни в платен годишен отпуск за април.

Габрово – „Дзалли“ ООД, където работят 1200 работника, всички са пуснати в платен отпуск от 6 до 21 април.

Габрово – “Резбонарезни инструменти Габрово” ЕООД се планира всичките 362 работника да са по една седмица платен и една седмица неплатен отпуск през месец май, след което 10% от персонала ще бъде съкратен.

Благоевград – ВиК Благоевград разполага с 530 служителя като от 2 април 500 от тях са в платен отпуск.

Хасково – “Европа” ООД- в момента всички 110 работника са в платен отпуск. В ДБТ е подадено е уведомление за предстоящо уволнение на 90 работника. Очакванията са прекратените договори да са в по-малко.

/pariteni.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password