Д-р Ира Маркова: Да мислим за разумно връщане на детската консултация

Други

„Малките бебета, които не са покрити с ваксина, са поставени на изпитание. Когато децата тръгнат на детски градини, големите деца носят контакти на малките, а та се оголени откъм имунен статус. Морбили продължава да циркулира из страната. Това е сериозна инфекция – ако коронавирусът заразява човек и половина, при нея един заразява десет души. Има и коклюш. През пролетта се появяват и шарките, както и сезонните вируси“. Това каза пред БНР д-р Ира Маркова, общопрактикуващ лекар в София, педиатър.

Тя уточни, че новородените имат само ваксините, които им се поставят при раждане – срещу хепатит и БЦЖ. Д-р Маркова каза, че в нейната практика има около 20 деца, които изостават тревожно.

„Не е апокалиптична ситуацията, но можем да мислим за едно разумно връщане на детската консултация“, подчерта лекарят в предаването „Преди всички“:

„Ако донякъде може да се отложи профилактиката на тазобедрената става или ехографията на бъбреците, ваксините не могат да се правят за 10 дни. Между тях има интервал, който трябва да се спазва. И за да се образува имунитет, имаш три приема на 6-ваксината… Сега децата са изолирани и са подходящи за имунизация и няма да имат провокиращ контакт с други вируси“.

Д-р Маркова сподели, че ѝ е обидно снизходителното отношение към личните лекари:

„Не искам да обвинявам никого, но сякаш си сложихме шапки невидимки и нищо не се говори за нас, шапки долу за тези, които са на преден фронт, но и без нас не може. Рамото е много важно, което подаваш на пациента“.

/БНР/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password