Д-р Колчаков: Слагаме в малкия си джоб здравните системи на най-богатите държави, пример сме

Горещо

Ситуацията в България не е овладяна, а управляема, а страната ни е от малкото, които умело управляват тази пандемия. Това заяви анестезиологът и член на ръководството на УМБАЛ „Софиямед” д-р Иван Колчаков.

„Вече се гордея, че съм лекар и че съм български лекар. Малко е грубо и претенциозно да го кажа, но ние слагаме в малкия си джоб здравните системи на най-богатите и големи държави. Даваме пример как трябва да се правят нещата. Ние стоим между Китай и скандинавските страни и прилагаме мерки, които са дисциплиниращи, както и манталитет, който е синхронизиран със скандинавската и викингска дисциплина, с някои изключения, разбира се. Затова ние даваме добри резултати”, допълни той.

“Над 90 процента от хората изпълняват това, което се препоръчва, но има и калпазани”, каза д-р Колчаков.

Мерките за изолация са най-ефективният метод за овладяване на ситуацията, смята д-р Колчаков.

„Този вирус не е истински организъм. Това е една много първична молекула, която не се размножава. Ние я произвеждаме. Ако спазваме мерки за хигиена, това същество не може да се размножава. Знаем как да го ограничим”, обясни той.

Според анестезиологът все още няма достатъчно статистика за това колко от инфектираните с коронавирус биха могли да се подложат на лечение с хлорохин.

„Лечението има и токсични странични ефекти и зависи от придружаващите заболявания. Старият опит е от десетилетия, когато е лекувана маларията. Франция беше пионер, тъй като там има много бивши колонии, в които се наблюдава малария. Това е единствената европейска държава, която продължаваше да произвежда медикамента”, каза още д-р Колчаков.

/Дарик/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password