Фондът на фондовете предоставя 170 млн. лв. гаранции и безлихвени кредити за фирмите

Политика

Фондът на фондовете представи мерки за подкрепа към различни бизнес и обществени групи. Чрез три инструмента институцията ще финансира компаниите, които имат затруднения.

“Не по-маловажно по отношение на нашия живот са и действията за запазване на икономиката. Първата вълна мерки бяха насочени към това да бъде подкрепена заетостта в страната”, заяви Мартин Дановски, председател на управителния съвет на дружеството.

“Управляваме над 1, 2 млрд. лева. Допълнително сме привлекли и частни средства. Връзки на финансовото доверие са разклатени – трябва да ги възстановим”, каза още той.

“Комбинацията между публичен и частен ресурс е ключова за финансовите инструменти. Смисълът на този вид инструменти се засилва по време на криза. Работим за нов гаранционен продукт”, коментира Светослава Георгиева, изпълнителен директор на Фонд на фондовете.

“Ще предоставим на банките гаранционен фонд за 170 млн. лв. и портфейл до 850 млн. лв. кредити – предимно оборотни средства”, каза още тя.

Георгиева разкри, че се обмисля да има възможност за безлихвени кредити особено за фирми, които искат да запазят заетостта. Предвиждат се облекчени гратисни периоди и бърз и лесен достъп до финансирането за предприятията.

Георгиева разкри, че се обмисля да има възможност за безлихвени кредити особено за фирми, които искат да запазят заетостта. Предвиждат се облекчени гратисни периоди и бърз и лесен достъп до финансирането за предприятията.

“Компаниите, подкрепени днес с нашия ресурс ще помогнат на икономиката ни по време на криза”, заяви директорът на УС на Фонда.

“Фонд на фондовете ще продължи да финансира градска среда. Подкрепата за инфраструктурни проекти и спортни съоръжения е важна. По това перо има отделени 350 млн. лв.”, категорична бе Георгиева.

Александър Георгиев разкри, че ще се приложи портфейлна гаранция. “Това е най-подходящият отговор на ситуацията, за да облекчим финансовия товар на компаниите”, коментира още изпълнителният директор и зам.-председател на управителния съвет.

До 50 000 лв. кредити ще се отпускат за малките бизнеси. Компаниите ще предоставят бизнеспланове пред банките – в повечето този случай кредитите ще бъдат необезпечени. Микрокредитите са алтернатива на мярката 60/40, предоставена от държавата.

Инструментът е насочен към лица, които нямат възможност за банково кредитиране, защото са рискови, нямат оборотен капитал или финансови гаранции.

Кредитите ще могат да се разсрочват до 10 години, а лихвите към фирмите ще бъдат поети от лихвената субсидия.

Допълнително ще има инструмент за стартиращи компании. Този продукт ще предоставя кредитиране на стартиращи компании, занимаващи се с високи технологии. И тук процедурата за кандидатстване ще бъде облекчена. От Фонда на фондовете заявиха, че именно тези компании ще помогнат на държавата да се възстанови след кризата.

Процедурата се очаква да стартира до няколко седмици.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password