Полезни съвети: Как да намалим риска от коронавирус в офиса и дома

Други

Социалното дистанциране затвори много хора в домовете. Постепенно обаче работният ритъм ще бъде подновен и офисите отново ще се изпълнят. Затова учените обмислят как те могат да бъдат по-безопасни срещу заразата, съобщи списанието на Американското дружество на микробиолозите “Ем системс”.

Някои от препоръките са достъпни за всички. Според учени от университета на Калифорния в Дейвис и университета на Орегон проветряването и пускането на повече естествена светлина в помещенията създава по-здравословна среда.

Здравните специалисти още не знаят точно как се разпространява новият коронавирус. Известно е, че той се предава от човек на човек.

Вирусите преживяват и на повърхности, като бюрата, но експертите не са сигурни колко дълго SARS-CoV-2 остава жив. Може да е часове, или дни, при липса на добра дезинфекция.

Учените не знаят колко ефективна е слънчевата светлина срещу вируса, но тя определено е полезна за хората. Освен това не струва нищо и е лесен начин за борба с него.

“Дневната светлина е широкодостъпен и безплатен ресурс в сградите и има малко недостатъци за използването й, а ползите от нея за здравето са добре документирани”, пишат учените.

Едно от основните неща, които могат да направят хората не само в офисите, но и в домовете си, е да ги проветряват – да увеличават въздушния поток. Колкото повече външен въздух влиза в сградите, толкова повече се разрежда количеството на вирусните частици, реещи се из помещенията. Дори най-добрите филтри пропускат вируси в напълно затворените сгради.

Вирусите харесват по-сух въздух и не могат да се придвижват много далече във влажни условия. Влажността се отразява и на защитната обвивка на много вируси, включително и коронавируса. Достатъчната влажност може да увреди вируса, дори да го дезактивира.

Докато офисите заработят отново, социалното дистанциране, редовното миене на ръцете, пускането на светлина в домовете и проветряването им са най-добрите неща, които можем да направим, за до останем здрави в пандемията, припомнят учените.

/Дарик/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password