Шефът на Българския лекарски съюз: Няма недостиг на лекарства

Други

Няма недостиг на лекарства в България. Недостигът на лекарства се установява единствено през сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата. Това заяви в ефира на БНТ председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

За обратното – че ще има недостиг на лекарства, предупреждаваше шефката на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова, която се сдоби с обвинение от прокуратурата за всяване на тревога. В интервюта пред БНР и БНТ Стоименова се обяви да се допусне използването на заместители на лекарствата, тъй наречените генерици.

„Да използваш извънредното положение като условие, в което да предлагаш кардинална реформа в здравеопазването, защото генеричното заместване е кардинална реформа, това е цяла концепция, която рано или късно ще се случи като един пакет от нормативни промени в много закони и наредби. Не е сега моментът да се предлага такова нещо“, коментира по този повод д-р Иван Маджаров.

Припомняме, че фармацевтите настояваха в извънредно положение те да са тези, а не лекарите, които да продават в аптеката на болните генерици, ако го няма предписаното в рецептата лекарство. Този проект за промяна на наредбата впоследствие бе свален от сайта на здравното министерство.

„Български пациенти, не се притеснявайте, няма да останете без вашата терапия, без вашите лекарства, защото има много отговорни институции и в България и в Европа, които се грижат за това. Най-малкото няма да се наложи да промените терапията си по търговски причини. Ако се налага, ще бъде с решение на вашия лекар и на вас. Няма недостиг на лекарства в България. Недостигът на лекарства се установява единствено през сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата. Ако има някакъв логистичен или производствен проблем, там постъпва информацията и лекарите се информират“, успокои д-р Иван Маджаров.

Според него мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса у нас са достатъчни, но хората трябва да са самодисциплинирани. По думите му след празниците трябва да има разхлабване на мерките за прием в лечебните заведения, защото хората имат и хронични заболявания.

„Редно е веднага след Великденските празници или десетина дни след тях, да пристъпим плавно към разхлабване на мерките за прием в болници и прегледи в кабинети, разбира се, с добре уточнен алгоритъм, защото има и други болести, които се нуждаят от своето навременно лечение“, допълни д-р Маджаров.

/Дарик/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password