Военната академия отбелязва 108 години от създаването си без официална церемония

История

108 години от създаването си ще отбележи Военната академия „Г. С. Раковски“. Тази година заради ситуацията с коронавируса няма да има официална церемония.
Бурна съдба има военното ни образование в най-новата ни история и събитията около Военната академия го показват ясно. През 1911 година докладът за създаването на академията е одобрен от цар Фердинанд І. На 1 март 1912 г. документът е гласуван и приет от парламента.

“Военната академия през годините е претърпяла доста катарзиси. Имало е години, когато е била затворена, веднага след Първата световна война. Първият випуск не може да завърши, защото отива на фронта – тогава започва Балканската война. Вторият випуск е през 15-та година – започва Първата световна война. Преживяла е епидемии. През годините се е съхранила и е успяла да се докаже, че е елитно учебно заведение. За първи път от 73 години ще празнува без тържества”, казва генерал-майор д-р Груди Ангелов, началник на Военната академия “Г. С. Раковски” в София.

Вратите на Военната академия са отворени, но виртуално, дори и в тези времена на физическа дистанция. През тази учебна година приемът е нараснал със 70%.

Дистанционното обучение дава възможност процесът да не се влияе от ограниченията заради коронавируса.

“Продължаваме обучението. Виртуално, но продължава. Не затваря вратата си, отваря портала. Ние още на 9 март спряхме присъствените занятия в Академията и премихме към онлайн платформата – black board, тя е акредитирана 2014-та година и се използваше, но не толкова активно, както в момента, където бяха качени всички учебни материали, за да поддържат 15-те магистърски програми и двете бакалавърски програми, които имаме. Също така, обучението на слушателите, което не изисква обмен на класифицирана информация, също се извършва по тези платформи. За онлайн лекции и практически занятия използваме платформата Office 365, която е предоставена от МОН“, допълни генерал-майор д-р Груди Ангелов.

В момента няма забавяне в учебните занятия.

“Аз мисля, че ще завършим в срок. Ако се налага някакво удължаване, може да бъде съвсем малко. Но няма да има драстичен срив в учебните планове и програми. Така че не предвиждаме засега сериозни промени. Зависи дали Правителството ще вземе мерки и ще прекрати извънредното положение на 13-ти май. Или ще бъде удължено още с повече от месец. Ако се удължи, тогава вече може би ще се наложи препланиране. Но за момента мисля, че ще спазим всички графици и ще завършим в срок”, увери Груди Ангелов.

Военната академия “Г. С. Раковски” в София осигурява дистанционни форми на обучение от 2014 година.

“Така че имаме достатъчно добър опит. И сме намалили до минимум присъствените си занятия. Защото имаме хора, които са завършили в различни назначения в чужбина – на Европейския съюз, на НАТО. Ние сме обмисляли да направим пилотен проект, след като завърши всичко, където наистина да направим дистанционно обучение, онлайн обучение, с минимално присъствие. Защото все пак има практически занятия, когато се говори за система за защита на националната сигурност. Има неща, които трябва да се пипнат, човек да се сблъска с тях, особено в мениджмънта на сигурността и отбраната, в системата за защита на националната сигурност. Има стажове, които трябва да се преминат. Така че не може да бъде съвсем без присъствие”, подчерта началникът на Военната академия “Г. С. Раковски” в София.

/БНР/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password