Ананиев затвори селото на мъжа с COVID-19, който избяга от болница с такси

Политика

Със заповед на здравния министър на територията на старозагорскато село с. Паничерево се въвеждат строги противоепидемични мерки, считано от 00:00 часа на 15.04.2020 г. Те са във връзка с бягството на пациент с COVID-19 от Инфекциозното отделение на болницата в Стара Загора.

60-годишният мъж тръгнал да се прибира с такси към родното си село Паничерево. Той е лекуван четири дни за COVID-19 в здравното заведение Мъжът е един от петимата, които са контактни на първия заразен от населеното място пациент. Полицията заловила мъжа в дома му в Паничерево и той е върнат обратно в Инфекциозната клиника на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“.

Затова и здравният министър забрани излизането от село Паничерево на всички лица, пребиваващи на територията на населеното място.

Лицата с постоянен или настоящ адрес в с. Паничерево, които се намират извън населеното място, могат да се приберат по домовете си в срок до 20.00 часа на 15.04.2020 г.

Изключение от забраната се допуска само по отношение на служители на регионалните здравни инспекции, служители на органите на Министерство на вътрешните работи и медицински специалисти от центровете за спешна медицинска помощ или други лечебни заведения, фармацевти и помощник-фармацевти.

Жителите на селото се считат за поставени под карантина с настоящата заповед за срок от 14 дни. Същите не могат да напускат домовете си, освен за снабдяване с хранителни и лекарствени продукти, услуги на банки или при необходимост от медицинска помощ.

Тези, които се нуждаят от медицинска помощ се свързват по телефона с общопрактикуващия си лекар или ако нямат такъв с Регионална здравна инспекция- Стара Загора, от където ще получат указания според случая.

Дейност на територията на с. Паничерево, община Гурково, област Стара Загора, могат да осъществяват само лечебните заведения и магазините за хранителни стоки при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания, в т.ч. дезинфекция, проветряване и инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала, осигуряване на лични предпазни средства и недопускане до работа на служители с прояви на остри заразни заболявания.

Влизането и излизането на автомобили, обслужващи жизнено важни дейности като водоснабдяване, електроснабдяване, снабдяване на хранителните магазини, лечебните заведения, както и оператори на електронна съобщителна мрежа, се допуска само през специално създадените пропускателни пунктове и след разрешение от органите на държавния здравен контрол и областната дирекция на Министерство на вътрешните работи.

Мерките по настоящата заповед на министър Кирил Ананиев са в сила до изричната им отмяна или промяна.

/Дарик/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password