Ева Майдел: Държавите, наложили най-строги мерки, ще излязат първи от кризата

Политика

“Вече има много информация за различните подходи за справяне с пандемията от Covid-19, което позволява да я анализираме и използваме за по-бързо излизане от кризата. Данните ясно показват, че страните като България, които въведохме ограничителни мерки бързо, сме спасили много човешки животи и най-вероятно ще излязат най-бързо от кризата. Опитът на другите добре справящи се държави показва, че ефективна следваща стъпка би било да се проследява точно с кого заразените са били в контакт и да се прилагат стриктни и насочени основно към тях мерки за карантина и тестване“.

Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел след разговор с един от най-авторитетните и известни анализатори на Covid-19 в света Томас Пуейо. Поредицата от анализи на Томас Пуейо за разпространението и мерките срещу коронавируса бяха преведени на 38 езика и станаха основа на много от стратегиите за справяне с вируса по света. Разговорът между него и евродепутати от ЕНП беше иницииран от Ева Майдел в рамките на инициатива за обмяна на идеи между световно признати специалисти, занимаващи се с Covid-19, и членове на Европейския парламент. „Около 45% от инфекциите с коронавирус стават от хора, които все още нямат никакви симптоми. Това прави носенето на маски от всички изключително полезно и ефективно“, допълни Ева Майдел, цитирана от пресцентъра на ГЕРБ.

Българският евродепутат заяви още, че ефективно проследяване на контакти на заразените може да има чрез използването на мобилни проложения, подобни на ViruSafe. „Естествено, въпросът за защитата и споделянето на данните, които споделяме, е важен и е нормално гражданите да имат страхове и резерви. Именно затова е задължително да има надеждни гаранции, че тази лична информация няма да се използва за цели извън справянето с епидемията от Covid-19, както и че тези мерки са органичени във времето и няма да се превърнат в постоянни“, коментира Майдел.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password