За директор на “Военна информация” вече може да бъде предлаган и цивилен

Други

Народното събрание одобри на второ четене промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, с които за директор на служба “Военна информация” ще може да бъде предлагано и цивилно лице.

С приетите на второ четене текстове от Закона за отбраната се правят и промени в разпоредбите от Закона за военното разузнаване. В тях се предвижда длъжността “Директор на службата” да бъде определена за офицер от висшия команден състав на въоръжените сили или за цивилен служител. Контрапредложение бе направено от левицата.

Депутатите гласуваха да се увеличи с три години пределната възраст за военна служба за военнослужещите, които не са упражнили правото си на пенсия. Промените се правят с цел попълване на некомплекта в Българската армия. За длъжностите, за които се изисква хабилитация, пределната възраст за военна служба – се увеличава с пет години. Законово се урежда възможността военнослужещите, които са се пенсионирали, но са нужни на въоръжените сили, с решение на министъра на отбраната и след предложение по команден ред, също да могат да удължат военната си служба с три години.

Депутатите решиха възрастта за приемане на военна служба да не надхвърля 40 години за всички категории военнослужещи, инфирмира БТА. В законопроекта е заложено въвеждане на срок за престояване на длъжност за военнослужещите с висши офицерски звания и с военно звание “полковник” (“капитан първи ранг”), които са заемали длъжност повече от 4 години и откажат да бъдат преназначени на предложената им равна или по-висока длъжност за срок една година.

Прието бе към министъра на отбраната да действа постоянен Съвет по отбрана като колегиален съвещателен орган, в който се включват, освен членове на политическия кабинет и командира на Съвместното командване на специалните операции, директора на Служба “Военна информация” и началника на Военна академия “Георги Стойков Раковски”.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password