Заразени без симптоми предават коронавируса в 70% от случаите

Други

Учени от Сингапур смятат, че предаването на коронавируса от носители, които не проявяват симптоми, e възможно в близо 70 на сто от случаите, съобщи ТАСС, като се позова на публикация във в. “Стрейт таймс”.

“Изследвания показват, че от 50 на сто до 70 на сто от вече заразените с Ковид-19 нямат никакви симптоми, в това състояние те могат да бъдат до четири седмици, като в същото време разпространяват вируса”, каза специалистът по инфекциозни заболявания Лион Ное Нам. Според него дори ако заразените без симптоми носители не преболедуват, те могат да изработят имунитет, макар за това да са нужни няколко години.

Изпълнителният директор на националния център по инфекциозни заболявания Лео И Син смята, че “предаването на вируса от носители без симптоми е едно от главните предизвикателства в борбата с коронавируса”. По думите й “липсата или нетипичните симптоми заблуждават носителите за тяхното състояние и те продължават обичайния си начин на живот, без да осъзнават опасността от разпространението на инфекцията”.

Научният ръководител на програмата за изследване на инфекциозните болести в Националния университет на Сингапур доц. Сюй Ли Ян отбелязва, че “такива носители е много трудно да бъдат определени, но те съществуват” и посочва, че това се потвърждава от масовите тестове, извършени сред пътниците на круизни кораби в Германия, Исландия, Република Корея и Китай.

/Дарик/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password