Държавата плати на 68 фирми част от заплатите

Други

68 работодатели получиха първите компенсации, за това че са запазили служителите си в кризата.

Националният осигурителен институт им преведе 274 273,71 лв., от които за заплати 230 261,87 лв. и осигурителни вноски – 44 011,84 лв.

Сумите покриват 60% от осигурителния доход за месец януари 2020 г. и дължимите вноски за сметка на работодателя на 1065 работника.

Днес сумите трябва да са по сметките на работодателите, а пълният списък на фирмите е качен на интернет страница на НОИ, меню Достъп до информация.

Компенсациите се изплащат поотделно за всеки месец, след изтичането му, като сега се превеждат думи само за дните от март т.г.

При изчисляването им НОИ извършва проверки за наличието на трудово правоотношение с работниците и служителите преди датата на обявяване на извънредното положение – 13 март 2020 г., и съответно дали правоотношението не е прекратено след тази дата.

За периодите на ползване на неплатен отпуск и отпуск за временна неработоспособност, за бременност и раждане, при осиновяване на дете до 5-годишна възраст или отглеждане на дете до 2-годишна възраст, компенсации не се изплащат, уточняват от НОИ.

/pariteni.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password