Съдът остави в ареста Кристиан Николов, убил Милен Цветков навръх Великден

Горещо

Софийски градски съд остави в ареста 22-годишния Кристиан Николов, който под въздействието на наркотици, причини смъртта на журналиста Милен Цветков след брутална катастрофа, навръх Великден.

Решението не е окончателно и ще бъде обжалвано на 30 април пред САС, от 10 часа, предаде репортер на Novini.bg.

Обвиняемият не беше в Съдебната палата, връзка с него бе осигурена по Скайп.

Припомняме, в кръвта на младежа са открити 4 наркотика. Според експерти джипът се е движел с поне 140 км/ч.

Днес прокуратурата преквалифицира обвинението спрямо Николов, като на същия е предявено ново, по-тежко обвинение за извършено от него умишлено престъпление по чл. 342, ал. 3, б. “в”, във връзка с ал. 1, пр. 3 от НК, съобщиха от държавното обвинение.

Прокуратурата поиска налагане на най-тежката мярка за неотклонение по отношение на извършителя на престъплението – “задържане под стража”.

Според прокуратурата има вероятност обвиняемият да се укрие и извърши друго престъпление.

От своя страна защитата на Николов – адвокат Любомир Таков, поиска да не бъде уважено искането на прокуратурата, тъй като смята, че няма събрани достатъчно доказателства за авторство на престъплението, предаде репортер на Novini.bg.
“Не може да се счита, че е установена личността и че именно моят клиент е управлявал автомобила”, каза той.

Според адвоката не е ясно дали смъртта на пострадалия е настъпила заради удара или заради изваждането му от очевидци на тротоара и действията, които са оказали при първа помощ.

Адвокатът оспорва и авторството на деянието. Той смята, че няма събрани категорично доказателства, че именно Николов е управлявал автомобила.
Защитата е категорична, че Николов няма да се скрие и извърши друго престъпление,  има чисто съдебно минало и трайни връзки в България. Адвокатът поиска по-лека мярка – домашен арест и парична гаранция.

Обвиняемият Николов заяви пред съда последни думи: ”Умолявам съда за по-лека мярка. Нямам намерение да се укрия или да извършва друго престъпление.”
Той помоли да му бъде дадена възможност да продължи образованието си.

Според експертизите, скоростта на автомобила е била изключително висока и несъобразена с подадения сигнал, обясни съдията.

Съдът се позова на показанията на няколко свидетели. Един от тях – Денислав Бодичев е описал подробно травмите по тялото на Цветков и разказал, че журналистът е бил с колан. В колата му, след удара, се е активирал и еърбек.

Относно авторството на деянито съдът смята, че на този етап има събрани достатъчно доказателства,  че именно Николов е водач на автомобила към момента на пътнотранспортното произшествие.

Майката на Кристиан – Десислава Николова е обяснила в полицията, че е напуснала София на 15.04 и се е върнала на 19.04, тъй като е получила информация, че синът й е задържан.
Тя е посочила пред полицията, че автомобилът се ползва от нейния син.

Съдът смята, че има обосновано предположение за използването на упойващи вещества –   амфетамин, тетрахидроканабинол, кокаин и лексотан. Това доказва експертизата.

Според съда няма данни за невменяемост и  обвиняемият може да се приеме за психично здрав, и е налице умисъл.
Водачът на лекия автомобил е имал обективната възможност  прецени ситуацията на пътя, но данните на свиделите говорят, че той е игнорирал напълно червения светофар.
Според обвинението има опасност Кристиан Николов да се укрие.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password