Борисов: Най-ценни са ми хората, ако искате после си изберете друг

Политика

Премиерът Бойко Борисов се включи днес във видеовръзката с останалите лидери от Европейския съвет. След около два часа по-късно той излезе пред медиите, за да обобщи по какви теми са били разговорите.

“7,5% от БВП е заминал, това са трилиони. Милиони са безработните. Кризата дойде асиметрично”, обяви най-напред премиерът Бойко Борисов пред медиите.

По думите му в Европа искат хората да са спокойни, но все още нямало лек за COVID-19 и не би трябвало гражданите да се заблуждават.

Грантове VS кредити

Държавите със слаби икономики предпочитат грантове, държавите със стабилни икономики дават кредити. За да стане по-ясно казват, ако искате грантове, си направете данъците такива, каквито са при нас. Сиреч, в Германия данъците са 40 на сто, у нас са 10 на сто, обясни Борисов.

На 6 май ще има ново заседание на ЕС, като дотогава трябва да се разработи финансова рамка за покриване последиците от коронавируса. Целта е да се направи общ фонд за излизане от кризата.

“Как точно ще стане – ЕК пое ангажимент да го подготви и да съгласува с нас. Както и канцлерът Меркел каза – дано за такова кратко време успеят да го направят”, отбеляза още Борисов.

Борисов каза, че и в земеделието има дотации. А за малкия бизнес е мярката от 173 млн. лева грант, които сме взели от другите европрограми.

Най-ценни са хората

Премиерът Борисов бързо се отклони от конкретиката на цифрите, за да коментира ситуацията у нас. Стана ясно, че е раздразнен от коментари защо у нас не се разхлабват мерките.

“Истински разбирам колко им е тежко на хората, макар че ако излезете в София, ще видите, че все едно няма карантина. Може да излезеш 46 пъти до магазина. И в Испания, и в Гърция, не може да излезеш, без да уведомиш полицията. Затова толкова натискаме да вървим плавно. Все повече се екипират и лечебните заведения, персоналът се научава”, заяви още Борисов.

По думите му той не разбира защо толкова се иска разхлабване на мерките. Можело и у нас да се отворят хотелите, но после щяло да е по-зле, ако ги превърнат в болници.

“Омръзна ми да ми дават оценка хора, които изобщо не знаят за какво става въпрос. Ей така, за да се изкажат”, отсече премиерът.

Той каза, че иска да вдъхне кураж на хората, но медицински това не можело да се случи.

“Искам извънредното положение да го сваля утре, то не ми помага с нищо, но се надявам българинът да издържи”, пожела си премиерът.

Борисов се възмути от депутата от БСП Крум Зарков, който сутринта казал, че българите са подслушвани покрай извънредното положение.

“Слушах Зарков, леле майко , някой щял да го подслушва! Но те понеже съдят по себе си, когато бяха на власт, подслушваха и мен и другите”, коментира министър-председателят.

Борисов критикува и искането на БСП за извънредното заседание за изслушването му в парламента. Смята, че дори и социалистите не са извънземни, че да не ги хване коронавирусът при евентуално събиране на депутатите в пленарната зала. И напомни, че двама народни представители от ГЕРБ още се лекуват от COVID-19.

“Ценно ми е здравето, след това, ако щете си изберете друг”, призна още Борисов, явно визирайки възможността за изборите догодина, когато ще има парламентарни избори.

“Поел съм ролята на лош вестоносец, може би, един добър доктор не трябва да слуша какво пациентът иска, да преписва това, което е правилно. Ние сме си поставили задача да опазим живота и здравеото на българите. Защото понасям всеки ден приказки от рода: „Ми, що не пуснеш!“. Този контрол как да го осигурим?! Сега ще видим петък, събота, неделя как ще дойдат от пътуването. Възложил съм след неделя да чакаме какво ще е покачването, да пуснем в една посока хората на планината”, коментира също Борисов.

А относно оптимизма той каза:

“Оптимизмът идва оттам, че вървим плавно, много фирми пък въобще не сме ги засегнали. За ДДС-то ще го говорим май месец, с други изводи. Живи и здрави ли сме, ще се справим. Ще намерим още пари, ще докараме, животът ще ни показва”, настоя премиерът.

Напомни, че и мярката 60/40 вече е проработила. На този фон пък България все още не е теглила заем, подчерта още Борисов.

Надежди за ваксина

Борисов каза, че българският еврокомисар Мария Габриел го е информирала, че две големи компании може още през август да са готови с ваксина срещу COVID-19. Борисов смята, че след това всичко може да се нареди, включително и икономиката да се възстанови.

В изказването си тази вечер Борисов спомена колко пари са дадени след фалита на КТБ, за АЕЦ “Белене” и на този фон и сега в ситуацията на пандемията страната ни е останала стабилна.

Европа ни вярва

Борисов съобщи, че има уверението, че в юли България ще влезе в чакалнята на Еврозоната. Той е категоричен, че към правителството има доверие. Това си проличало и от отварянето на т.нар. суап линия за осигуряване на ликвидност в евро до два милиарда евро.

“Фиксирано е до края на тази година или доколкото ни трябва. Но това е знак на доверие към България. Много страни поискаха, не им дадоха. На България дадоха авансово. И искам да благодаря на Кристин Лагарт и Урсула фон дер Лайен”, изтъкна Борисов.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password