Държавата с нова мярка: 173 млн. помощ за малкия бизнес

Политика

Грантове за малкия бизнес от парите по ОП “Иновации и конкурентоспособност” за 173 млн. лева ще получат над 20 000 малки фирми. Схемата ще стартира в началото на май, обяви премиерът Бойко Борисов след заседанието на Европейския съвет. Грантът ще е за фирми, които имат спад с 20 на сто от оборота си, като последица от пандемията. Кандидатстването ще става по електронен път чрез ИСУН, при максимално облекчена административна процедура и декларативен принцип. Ще има и подобна мярка за средния бизнес, за което се очаква одобрение от ЕК.

“Кризата дойде асиметрично, но всички сме наясно, че само като единна Европа едновременно можем да излезем от кризата”, обобщи Борисов след онлайн заседанието с останалите европейски лидери, на което бяха обсъдени действията на общността в отговор на епидемията от COVID-19. От думите му стана ясно, че договорка по финансовата рамка още не е постигната и ще бъде направен нов опит на следващо заседание на 6 май. Тогава ще се бистри и новият европейски фонд за излизането от кридата.

Попитан как ще участва България в общия принос на ЕС за възстановяване от кризата след епидемията от К-19, Борисов отвърна: “С кисело мляко и розово масло”. И допълни, че се шегува, за да онагледи, че още нищо не се знае, а дори сумата от 540 мрд., която е за целия ЕС, е обсъждана днес без реално да ги има парите, защото дори най-силните европейски икономики са тръгнали стремглаво надолу.

“Искаме да вдъхнем на хората оптимизъм, че този кошмар ще свърши и един ден това ще е лош спомен, но медицински това не се подкрепя от никой”, каза пред журналисти Борисов.

“Много от колегите, когато не са пред камерите, посочват, че според техните медицински екипи сме в началото на кризата с епидемията. С новата Пътна карта искаме да вдъхнем оптимизъм. Трябва да знаем след датата Х, месеца Х, да не кажем годината Х, когато кризата отмине, докъде е стигнала икономиката. Сега БВП е паднал със 7,5 на сто, има вече милиони безработни в ЕС, а кризата дойде асиметрично за страните. Всички сме наясно, че само ако сме единни, можем да излезем от кризата, защото икономиките ни в Европа са свързани”, коментира премиерът.

„В ЕС тече спор дали да се дават грантове или кредити. Страните с по-слаба икономика искат грантове, а страните със стабилни икономики предлагат да се дават кредити на нуждаещите се. По-богатите страни предлагат ако другите страни искат грантове, да си направят данъците като техните“, каза Борисов. При нас данъкът е 10 процента, а в Германия – 40 процента, посочи той. По този спор няма да се стигне до съгласие, но има модели, по които да се разберем, допълни премиерът.

За една седмица свършихме това, което трябваше за три месеца да се свърши и заедно с Хърватия се надяваме през юли да влезем в чакалнята на Еврозоната, каза по време на брифинга Борисов.

Към днешна дата ЕЦБ ни отговори, че всичко, което е било необходимо, е направено и в знак на доверие към България снощи ни отвориха суапова линия за 2 млрд. евро и то за колкото трябва време, фиксирано е до края на тази година или доколкото трябва, каза премиерът и изрази надежда да не ни трябва и кризата да е приключила през това време. Премиерът отбеляза, че страната още не е вземала заем и разчита на спестеното, когато нямаше криза и напомни за плащанията на държавата през този период.

България подкрепя логичните неща, каза Борисов запитан дали страната ни подкрепя идеята за общоевропейски заем за справяне с кризата. С висок рейтинг, обаче, са само четири държави и за тях лихвите ще се най-ниски. Тези страни са с мощни икономики, спазвали са правилата, подредили са си държавите и казват, че сега ще бъдат ощетени. Все едно сега съседните държави, да ни поискат грант. Как според вас ще реагират българите, попита Борисов журналистите.

Работата ми без заплата приемам като дарение, коментира в отговор на въпрос премиерът и добави – не ми е криво за мен и за министрите, а за хората от политическите кабинети, които изгоряха покрай нас. Затова мисля, че даренията ни от заплата да отиват за социално слабите, за да се знае къде отиват, каза Борисов. Деструктивно е, и не е нормално, но ни вързаха с депутатите и не можем нищо да направим – такъв е законът, каза премиерът по повод заплатите.

Много сектори в икономиката и сега работят, например селско стопанство и търговията въобще не сме ги засегнали, коментира още Борисов. Данните за ДДС е ги дадем в средата на май, когато има точната сметка – живи и здрави ли сме, ще се справим. Живот ще ни покаже къде и как да дадем повече. Ще подпомогнем там, където е нужно, а и още не сме теглили заем, каза Борисов по повод въпроси за подпомагането на икономиката.

/Дарик/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password