Ген. Мутафчийски напомни: COVID-19 не е обикновен вирус. Чуди се защо хората се съмняват

Други

Това не е обикновен вирус и не е като другите заболявания. Това подчерта началникът на Националния щаб за борба с коронавируса проф. д-р ген.- майор Венцислав Мутафчийски.

“Последните два дни извикахме няколко пациента, които са оздравели. Много обезпокоителни са картините, остават щети върху белия дроб”, коментира той.

Пред бТВ Мутафчийски каза, че е рано да се правят генерални изводи, но има признаци, че ще останат някакви трайни следи върху белите дробове след двустранна пневмония. Това се наблюдава при пациенти след 20 дни от заболяването.

“Имаме покачване на броя на болните. Ние променихме тактиката до известна степен. Всяко огнище го тушираме колкото се може по-бързо. Все още разполагаме с ресурса да го направим, но скоро може да не успяваме“, обясни генералът.

По думите му верният показател е колко са тежките случаи и каква е смъртността.

“Никога не сме претендирали, че не изпускаме случаите. На 7 случая откриваме 2, подобрили сме откриваемостта”, посочи още Мутафчийски.

И подчерта – масовото тестване не означава, че ще се ходи от къща на къща, защото това би било невъзможно. Масовото тестване означавало да се даде възможност да се тества широк кръг от контактните лица, лекари, прицелни групи и такива на случаен принцип.

На въпрос за разпускане на мерките, Мутафчийски каза, че няма данни за стабилизиране на ситуацията, за да се преприеме такова нищо.

“Виждаме как се изчерпват ресурсите. Когато се намали тенденцията, може да се обсъждат такива мерки”, посочи той.

Относно втория пик на болестта, генералът каза, че разхлабването на мерките трябва да се прави под условие, особено когато няма лек за болестта.

“На Запад политиците казват – да, ще охлабим мерките, но ние знаем, че това може да доведе до влошаване на обстановката”, даде за пример Мутафчийски.

И отказа да разкрие дали Щабът ще иска удължаване на извънредното положение, защото това е политическо решение.

Ген.-майор Мутафчийски е на мнение, че у нас мерките не са чак толкова ограничаващи. Посочи, че цялостна забрана има за моловете и ресторантите и заведенията, но хората може ли да излизат – като например да идат до магазина, да разходят кучето, дори да посетят фризьор.

“Това, дето се носи, че никой не излиза, не е точно така”, посочи началникът на щаба.

Той каза, че не е било съвсем уместно провеждането в 23 ч. на последния брифинг относно пожарите край АЕЦ “Чернобил”. Мутафчийски обаче смята, че това е било необходимо.

“Особено последната (пресконференция, бел. ред.) сигурно е била стресираща. Нито гледам какви хейтъри има, какви сайтове, но виждам каква сила има върху определена част от обществото. Те докараха до това 1,2,3% да мислят, че няма коронавирус. И в същото време се носи мълва, че ще има и радиоактивност”, коментира Мутафчийски.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password