България пита ЕК за авансово ползване на част от еврофинансирането

Политика
България ще поиска от Европейската комисия разрешение да похарчи авансово част от европейските пари, предвидени за следващия програмен период. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев.
По думите му между 200 или 300 милиона евро могат да бъдат инвестирани в социални антикризисни мерки за подпомагане на хората и бизнеса.
“Парите, които трябва да плащаме, да харчим до 2021 година, да  имаме право шест или седем месеца авансово по-рано да ги инвестираме в антикризисни мерки. Това ще ни позволи по-леко да излезем от кризата”, каза вицепремиерът, цитиран от БНР.
Дончев посочи, че за безвъзмездно финансиране за малки предприятия държавата осигурява над 170 милиона лева.
“Това е необходимата бърза, ликвидна подкрепа в зависимост от оборота – между 3 и 10 хиляди лева, като целта ни е да стигнем до колкото може по-голям брой предприятия. Надявам се над 20 хиляди, което означава – малък занаятчия, малка работилничка, фризьорски салон, кафе, магазинче, който е пострадал да може да си помогне с тия пари”, посочи вицепремиерът Томислав Дончев, които заедно с министър-председателя Борисов, участва в инспекцията на изграждането на автомагистрала “Европа” към границата със Сърбия при пункта “Калотина”.

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password