Балконът като шарена градина: Чери домати, подправки и всякакви цветя

Други

15-20 минути на ден са достатъчни, за да превърнем терасата си в зелено кътче. Градското градинарство набира популярност с бързи темпове, а дългите опашки пред аптеките, вече се преместиха ботаническите магазини. Преди всичко са ни нужни семена от растенията, които харесваме, подчертава специалистът по градско градинарство Боряна Михайлова. Другите необходими материали са почва, саксия, тор, с който да подхранваме растението и най-вече – информация, за да можем правилно да планираме процеса и той да ни радва, а не да ни натоварва.

А ето и няколко конкретни съвета от специалиста по градско градинарство:

На слънчев балкон с южно или западно изложение спокойно може да отглеждате всякакви подправки – розмарин, риган, чубрица, салвия, майорана, босилек. Подходящо е за зеленчукова градинка с чери домати, лук, краставици, фасул, репички и други любими зеленчуци. От цветята заложете на латинки, мушкато, каскадни петунии, астри, тагетес, увивни и бордюрни растения.

За сенчести балкони с северно или източно изложение правилото е – може да се гледа всичко с по-нежни листа. Такъв пример са едногодишните подправки – босилек, магданоз, копър, кориандър, мента. От цветята – петунии, папрат, импатиенс, пълзящи растения, като вистерия.

Вариантите са много, стига да имате място и желание, допълва Боряна. С малки усилия може да превърнете прашния балкон с непотребни вещи, във вашето райско кътче. Само след 2-3 месеца, вече ще можете да берете реколта, да правите ароматни коктейли, вкусни ястия и красиви букети.

Кои растения са подходящи за ветровити тераси и защо е добре да изберем семената пред разсада, чуйте в интервюто на Александра Илиева с Боряна Михайлова.

/БНР/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password