Георги Гергов: БСП играе след мача, някой отвън натиска копчето на Нинова

Политика

– Забранена ли е другарската критика в БСП?

– Няма критика, това е позиция. Това е моя позиция по отношение на това какво се случва в този момент. И адекватна ли е БСП в този момент като опозиция и като евентуална алтернатива. И казвам своето мнение на другарите вътре в Националния съвет. Не го оповестявам, но Нинова явно е решила да използва това за личен пиар, да покаже едва ли не, че съм нападнал нея и партията, да се яви като мъченица и затова започва да се занимава с мен.

– Нинова ви призова да си подадете оставката, ако имате достойнство. Ще я подадете ли?

– Съветвам я да не говори за достойнство, защото тя мина през Гуцанов, мина през много хора, употребявайки ги. Кой всъщност остана в ръководството на партията? Къде е Паскалев, къде са много други другари вътре в ръководството на партията? Това е прийом – махни се ти, да блесна аз, но това е неин проблем, който става проблем на партията. Всеки трябва да си дава сам оценка кой къде е и за какво става въпрос. Дал съм оценка на състоянието на държавата. Ясно казвам какво е състоянието на партията. Ако аз съм врагът с партиен билет, добре. Ако тя трябва да е мъченица, добре, но накъде сме тръгнали? И къде повече да слизаме от тези 8-10%, които ни дават сега социолозите? Какво трябва да се случи, за да се прозре и да се види от другарите, че така повече не може?!

– А искате ли да купувате БСП, защото Нинова казва – БСП не се продава?

– БСП тя я е купувала, аз не съм купувал. БСП тя я спазари с мен, с Краси Янков, нали? Тогава ние й се доверихме, защото тя прие нашите условия. Тя прие моето единствено условие БСП да бъде първа политическа сила. Аз не съм търгувал и нямам намерение да търгувам партията на дядо ми, на баща ми, на семейството ми, на рода ми.

– В чий отбор играете – и аз да ви питам? На ГЕРБ ли?

– Георги Гергов винаги е партиен човек. Никога не съм демонстрирал високомерие или самочувствие, че съм повече от другите. Аз знам в коя партия съм. Не съм от вчера в тази партия и се държа партийно и еднакво с всички другари.

– А вие как си обяснявате това нейно поведение – да отблъсква всички хора, които са били плътно до нея? Хора от ръководството, хора, които са я подкрепили при избора? Какво я чака партията, след като лидерът постепенно остава сам?

– Аз винаги съм казвал, че нейното копче се натиска някъде отвън. Не може да е в партията това копче, защото тя не е партиен човек. И е тръгнала на война вътре в партията. Докога ще я рушим тая партия? Трябва най-накрая да се разбере едно – ние трябва да се обединяваме. И за това съм призовал и в интервюто, и в позицията си. В този момент, и политика, и бизнес, и целият народ да се обединим, за да се справим с пандемията. Нещо лошо ли съм казал? Това ли е проблемът, че съм казал, че Борисов се е справил със ситуацията? Ако това е проблемът, нека да питаме къде е другият проблем – какво се случва, че постоянно се наблюдава спад на нашата партия. Ние не сме адекватни в тази обстановка. И не съм искал това да се коментира извън партията. Аз съм си написал позицията преди седмица, а вие я имате днес, за да видите – какво толкова е направил Гергов. Той ли руши партията, или други залагат авторитета на партията?

– Кой натиска копчето на Нинова?

– Този въпрос ще го зададете на нея, но копчето не е вътре в партията. Огледайте се – кой остана около нея.

– А как реагират другарите ви от страната, защото позицията ви е адресирана и до областните съвети на БСП?

– Отвсякъде получавам поздравления и подкрепа. И всеки може да каже същото, което съм казал – че в този момент ние трябва да бъдем адекватни на обстановката. Трябва да бъдем преди всичко за България.

/Дарик/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password