Пикът на болестта още не е настъпил

Други

Пикът на болестта още не е настъпил. Може би след време нещата ще бъдат в по-тежка ситуация, но засега ми се струва, че обстановката е спокойна. Това каза проф. Атанас Темелков, началник Клиника по анестезиология и интензивно лечение – УМБАЛ “Александровска”, в здравната рубрика на “Нашият ден”.

Обстановката при нас засега е спокойна. Базира се на това, че имаме опитен персонал, който се грижи за тези пациенти. Има многогодишен натрупан опит. Ние материално сме обезпечени с апаратура, която е необходима за гледането на тези пациенти. Грижите, които се изпълняват, покриват напълно изискванията за този тип пациенти в тежко състояние на изкуствена белодробна вентилация – по отношение на интензивно наблюдение, интензивно лечение с прилагане на всички необходими за тяхното лечение медикаменти.

Получихме общо 9 нови респиратора, които, заедно със старата бройка, покриват напълно необходимостта, която имаме за покриването на 32 реанимационни легла. За всяко легло имаме осигурен респиратор, монитор и необходимото за лечението на тези пациенти.

Ние имахме 8 потвърдени случая на короновирус, два от тях успяхме да преведем в нашето Инфекциозно отделение, т.е. лечебният процес на най-тежко състояние премина и те се възстановяват. Останаха още двама, които търпят обратно развитие и се възстановяват. Другите четирима пациенти са на изкуствена вентилация в момента.

Да се включат доброволци при нас е малко трудно, защото се изисква опит на санитари, сестри и лекари. Досега се справяме с наличния персонал, който имаме.

Проблем ще бъде материалната база – т.е. къде да се извършва тази оперативна дейност, тъй като в момента в Александровска болица са закрити две операционни зали.

/БНР/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password