Проф. Петър Луканов: Балетът е изкуство на младостта и красотата

Култура

29 април е Международен ден на танцовото изкуство. Изборът на датата не е случаен – това е рождената дата на „бащата“ балета в сегашния му вид с характерните позиции на ръцете и краката – френския балетмайстор Жан-Жорж Новер. Самият Новер дава и свое определение за този самостоятелен жанр сценично изкуство: „Драма, написана с музика и въплътена чрез хореография“. Денят е обявен за празник на танца по време на една от сесиите на ЮНЕСКО през 1982 година в София. Големите ни балетни трупи днес ще зарадват своята вярна публика с различни онлайн събития заради извънредното положение.

Доайен на българския балет е професор Петър Луканов. Той е дългогодишен солист, хореограф-постановчик и педагог. Големият танцов артист е създател на повече от 80 балетни постановки, 35 танцови миниатюри и танцовите фрагменти за някои от най-ярките родни оперни спектакли.

“Балетът е изкуство на младостта, изкуство на красотата. И не само, и на сериозните теми в живота. Няма тема и няма музика, които да не могат да станат на балет”, казва проф. Луканов.

През 2016 година професор Луканов отбеляза своята 85-годишнина на сцената на Софийската опера и балет. В юбилейната си година издаде и книгата „Танцът е моят живот“, в която се преплитат събития от творческата му биография със знакови моменти от историята на българския класически танц.

/БНР/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password