Работници сигнализират, че подписват документи под принуда

Горещо

Работници редовно сигнализират, че са принуждавани да разписват против волята си документи със задна дата, които отнемат права.

Сред тях са искания за неплатен отпуск, прекратяване на трудов договор по взаимно съгласие, платежни документи за изплатени обезщетения, които не са получени.

Това съобщиха от Инспекцията по труда по повод Световния ден за безопасност и здраве при работа, който се отбелязва днес, предаде БНР.

От Инспекцията по труда са категорични, че пандемията е извела на дневен ред един от аспектите на тормоза на работното място, а именно – принудата.

Работещите обаче отказвали да подават сигнали, дори анонимни, като твърдят, че се притесняват, защото работодателят им е обещал след кризата или отново да ги наеме, или да ги запази на работа.

От Инспекцията напомнят, че когато работещите положат подписа си под документ, с чието съдържание не са съгласни, ограничават възможността да защитят правата си чрез контролните органи на агенцията или по съдебен ред.

Днес се отбелязва и Международният ден в памет на загиналите при трудови злополуки. Тази година синдикатите в целия свят отдават почит на работниците, които изгубиха живота си заради Covid-19.

/pariteni.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password