Възползват ли се работодателите от пандемията с COVID-19?

Други

Международната организация на труда (МОТ) съобщава, че наред с нарастващата загриженост за опазване живота и здравето на работещите поради увеличаващия се брой на заразени с вируса, трябва да се обмислят мерки и по отношение възобновяването на дейността на предприятията по начин, който ще гарантира, че връщането на работа няма да доведе до ново разпространение на вируса.

“Нуждаем се от специални мерки за защита на милионите здравни работници, на други работници, които ежедневно рискуват собственото си здраве за нас”, категоричен е генералният директор на МОТ Гай Райдър.

Рискът за живота и здравето на работещите в условията на пандемия измести предварително обявената тема, върху която МОТ планираше да обърне специално внимание в Световния ден за безопасност и здраве при работа през 2020 г. – „Безопасна и здравословна среда на работните места, свободна от насилие и тормоз“. Въпреки това на страницата на организацията остават достъпни технически продукти и рекламни материали за превенция на насилието и тормоза на работното място.

Пандемията от своя страна извади на дневен ред един от аспектите на тормоза на работното място – принудата.

В Инспекцията по труда редовно се търси консултация от работници и служители, които твърдят, че са принуждавани да разписват против волята си документи със задна дата, които отнемат права, искания за неплатен отпуск, прекратяване на трудов договор по взаимно съгласие, платежни документи за изплатени обезщетения, които не са получени. В същото време те отказват да подадат писмени и неанонимни сигнали, като твърдят, че се притесняват, защото работодателят им е обещал след кризата отново да ги наеме или да ги запази на работа.

ИА ГИТ напомня, че когато работниците и служителите положат подписа си под документ, с чието съдържание не са съгласни, така ограничават и възможността си да защитят правата си чрез контролните органи на Агенцията или по съдебен ред.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password