Общинските бюджети са под силен натиск заради кризата с Covid-19

Политика

Извънредното положение поставя под изключително сериозен натиск общинските бюджети, каза в предаването „Преди всички“ Силвия Георгиева, председател на Националното сдружение на общините (НСОРБ). Това се случва заради намалените приходи и извънредните разходи на общините, свързани с кризата и ограничителните мерки заради коронавируса.
НСОРБ започва събиране на данни за отражението на кризата върху местните бюджети. То ще стартира днес и ще продължи до 10 май. Отчетните данни от общините ще се събират в две направления – отражението на кризата върху приходната част на общинските бюджети и допълнителните извънредни разходи по изпълнение на противоепидемичните мерки.

Целта е да се получи реална картина на кризата и извънредното положение върху общинските финанси, подчерта Силвия Георгиева.

Приходната част та общинските бюджети е под изключително сериозен натиск, намалението е в пъти спрямо същия период на миналата година. Заради отложените срокове за местните данъци, дължими от гражданите и бизнеса, заплащането им рязко е спаднало. В големите общини този спад е до 7 пъти, на отделни места до 10 пъти. От 30 до 70% е свиването на приходите в по-малките и средни общини спрямо същия период на 2019 година, поясни Силвия Георгиева.

Икономическите пакети за подкрепа на бизнеса и гражданите с инструментите, с които общините разполагат – например освобождаването на търговците от наеми и освобождаването на гражданите от различни такси, също водят до спад в приходната част.

19 милиона лева е спадът в София само за последните две седмици на март. За Варна спадът в неданъчните приходи възлиза на близо 5 милиона спрямо миналогодишните стойности. В Русе отчитат спад с близо 2.2 милиона лева. Това е драстично и много тежко намаление спрямо същия период на миналата година, коментира Силвия Георгиева пред “Хоризонт”.

Държавата да позволи по-гъвкаво управление на някои средства в общинските бюджети – в това местните власти виждат решение, за да бъдат туширани поне някои от негативните последици от кризата.

/БНР/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password