Подкрепа за малките и средни предприятия и за стартъпите у нас

Политика

Правителството одобри програмата за подпомагане на малкия и среден бизнес, изпаднал в затруднение заради кризата с Covid-19. Става дума за възможността за необезпечен кредит до 300 000 лева за оборотни средства.

Изпълнението на програмата е възложено на Българска банка за развитие.

Банката за развитие ще осигури портфейлни гаранции, които ще позволят на търговските банки да отпускат необезпечени кредити и да дадат гратисен период на компаниите до 36 месеца, в които да не плащат лихва и главница. Очаква се общо гарантираните портфейли да достигнат два милиарда лева.

Програмата е отворена за участие за микро, малки и средни предприятия от всички сектори на икономиката.

Очаква се по нея да бъде подпомогната дейността на най-силно засегнати от пандемията сектори – търговия, услуги, включително транспорт, туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, логистика, износ и други, уточняват от правителствената пресслужба.

От там гарантират, че кредитите ще бъдат при максимално облекчени условия.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов обяви, че държавата отпуска 173 милиона лева за бърза ликвидна подкрепа за малки предприятия.

С близо 300 милиона лева ще бъдат подпомогнати стартиращите компании

Междувременно от Фонда на фондовете, както е популярна институцията Фонд мениджър на финансови инструменти, съобщиха, че е получена одобрение от Европейската комисия за подпомагане на стартиращи компании чрез финансова помощ под формата на дялово участие.

Фондът придобива дялове от фирмата срещу определена сума, а след като тя се стабилизира след кризата, си изкупува дяловете обратно. За целта има близо 300 милиона лева.

От тази възможност ще могат да се възползват до 400 компании.

/БНР/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password