Освобождават 4400 бъдещи студенти от таксите за обучение наесен

Други

Над 4400 бъдещи студенти в 17 висши учебни заведения ще бъдат освободени наесен от плащане на такси за обучение, защото са избрали да следват в защитени специалности и в професионални направления с очакван недостиг на кадри на пазара на труда.

За заплащане на таксите на бъдещите първокурсници ще бъдат осигурени 2,6 милиона лева от държавния бюджет.

Половината от сумата, покриваща таксите за първия семестър, ще бъде осигурена от бюджета на просветното министерство. Другата половина ще бъде планирана в Закона за държавния бюджет за следващата година.

Освобождават бъдещи студенти от таксите за обучение наесен
В списъка на професионалните направления с очакван бъдещ недостиг на кадри на пазара на труда попадат например педагогика на обучението по: религия и теология, математика, физически и химически науки.

Сред защитените специалности са арменистика и кавказология, индология, иранистика, новогръцка филология, хидростроителство и други.
Освобождаването на студентите от такси ще допринесе за постигане на целта, а именно – необходимост от подготовка на висококвалифицирани специалисти за целите на икономическото и общественото развитие на страната, посочва министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

/pariteni.bg/

1 Коментар

  • ГРАД КОЗЛОДУЙ Отговори

    май 12, 2020 от 11:33

    браво

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password