Мирослав Найденов: Основният проблем винаги е бил изкупната цена

Политика

В сектор “Земеделие” влизат най-много европейски средства – отделно от това има и национални доплащания. Това е чувствителен сектор. Но анализът и оценките се правят след края на селскостопанската година. ЕК изпрати официално уведомително писмо на България заради дискриминационните мерки, които държавата налага на търговците на дребно и ги задължава да фаворизират местните хранителни продукти. Това коментира в “Нашият ден” Мирослав Найденов, бивш министър на земеделието.

“Не бива да забравяме, че сме част от Общия европейски пазар и той държи пазарът да бъде равнодостъпен за всички без определени протекционистки мерки. Много е труден балансът и да се надяваме администрацията на Министерството на земеделието да успее да защити тези промени, направени в съответното законодателство, защото ефектът ще бъде негативен за всички български данъкоплатци при една наказателна процедура.”

Розопроизводител разсипа днес гюл в центъра на Столетово. Винаги на дневен ред е комуникацията между производители и преработватели – изкупните цени и цените, които се формират при крайния потребител. Има ли регулация в сектора?

Мирослав Найденов – сн. БГНЕС
Мирослав Найденов – сн. БГНЕС
“Диалогът винаги е бил критичната точка в селскостопанския бизнес. Надявам се, че с годините и с опита, който трупат и производители, и преработватели, тези неща могат да се нормализират. Например факт вече е Закон за розата. Винаги има недоволни, но се поставят основите на едни нормални отношения. Ние сме в Общия европейски пазар и не можем да останем встрани от тези отношения, които в старите страни-членки са градени с години. За да бъде конкурентоспособна нашата продукция, тези взаимоотношения трябва да бъдат абсолютно изчистени и справедливи. Това каза в “Нашият ден” Мирослав Найденов, бивш министър на земеделието.”

Регулаторната функция на държавата в отношенията производители – преработватели

“Държавата не може да се намеси грубо, защото при всички случаи ще бъде обвинена. Балансът е разковничето на една добра политика. От години розопроизводителите настояваха за Закон за розата, като се надяваха, че едва ли не с магическа пръчка този закон ще реши всички проблеми в бранша. Аз не съм оптимист, че това ще стане с нещо, написано на книга. Нормално е в този закон да бъдат транспонирани европейски регламенти, нормално е да се въведе тази регистрация, за която настояваха, смятайки, че така бизнесът ще бъде изкаран на светло.”

Основният проблем винаги е бил изкупната цена

“Коментарите са били около тази цена и винаги е имало недоволни. Не мога да се ангажирам с прогноза какви ще бъдат цените тази година и дали ще бъдат доволни производителите. Практиката показва, че никога не са доволни… Но бизнесът продължава. Българската роза винаги е била символ. Малко е времето, за да се види как функционира Законът за розата. Винаги могат да бъдат направени поправки, съпътстващи подзаконови нормативни актове – въпрос на време.”

/БНР/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password