Вълчев и Ананиев най-накрая казват как ще работят яслите и градините

Политика

Утре ще стане ясен един от най-дългоочакваните въпроси след извънредното положение заради COVID-19 – кога ще отворят яслите и детските градини.

Насрочен е брифинг от 11 ч. на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Двамата ще коментират темата за подновяването на работата на детските градини.

Вече тече допитване до родителите, чиито деца са в общинските заведения за малчуганите.

В частните градини и ясли поискаха също мнението на родителите за готовността им да върнат обратно децата си. Предполагаемите дати са 26 май или 1 юни. Пред медиите директори на общинските градини не скриха притесненията си, че трудно би се установил нормален ритъм на работа. Една от опциите е едната седмица да ходят едни деца, друга седмица – останалите. Целта е в група да има не повече от 10-12 деца. От тази гледна точка частните занимални могат да направят по-добри условия, защото там групите по принцип са по толкова.

Междувременно образователният министър Красимир Вълчев участва в неформална видеоконференция на ресорните министри на държавите-членки на ЕС. В рамките на дискусията бяха представени подходите и предизвикателствата пред образователните системи в европейските страни.

Вълчев запозна колегите си и с предприетите мерки в България, определените дати за изпити и получаване на дипломи, които са необходими за кандидатстващите в университети зрелостници.

Министърът на образованието отбеляза, че училищата в България остават затворени до края на учебната 2019/2020 г. като присъствие на ученици се допуска за осъществяването на неотложни дейности, които не могат да се реализират от дистанция в електронна среда.

Той сподели с останалите министри, че у нас се подготвя възстановяване на работата в детските градини.

“Готови сме да започнем разговори за следващата учебна година”, каза още министър Вълчев.

/novini.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password