Пътуване до Гърция без тестове и карантина от 15 юни

Политика
https://bunt.bg/2019/09/09/desni-organizatsii-i-chlenove-na-zlatna-zora-protestirat-v-solun-prizovavat-za-otmyana-na-prespanskia-dogovor/

Гърция ще се отвори за чуждестранни туристи от 15 юни, каза гръцкият министър на туризма Харис Теохарис в рамките на представянето на правителствения план за рестартиране на туризма и икономиката, съобщи телевизия Скай.

Теохарис даде балканските страни и конкретно България за пример за страни, които ще бъдат от първите, с които Гърция ще възобнови туристическия поток.

От летищата на страната ще бъде отворено първоначално атинското “Елефтериос Венизелос”, а от 1 юли – и останалите летища.

До края на май в сътрудничество с комисията от епидемиолози ще бъде определен списък на първите страни, към които ще се отвори Гърция.

Теохарис подчерта, че няма да се изисква предварително никакъв тест за влизане в страната, нито посетителите ще бъдат поставяни под карантина, но гръцката страна ще има право при необходимост да изисква даването на проба за епидемиологични цели.

Либерализирането на режима ще започне от страни с добри епидемиологични показатели. Други критерии, които ще бъдат взети предвид, са автомобилен достъп, самолетни полети до средни разстояния, наличие на гръцки общности в страните.

Ако нещата продължат да се движат, както досега, сигурни сме, че страни от Балканите до Балтийско море, например България, ще са от първите страни, с които ще можем да възстановим връзката си
Премиерът Кириакос Мицотакис обяви удължаване на правителствената програма за подпомагане на бизнеса до юли и целеви намаления на данъци като част от план за съживяване на туризма и други сектори, засегнати от пандемията на коронавируса, съобщи в. „Катимверини“.

Намаленията на данъците включват намаляване на ДДС в цените на обществения транспорт, цените на билетите за кино на открито, кафе и безалкохолни напитки до 13 процента от 24 процента от 1 юни до 31 октомври.

„Никога не съм крил факта, че борбата за живот ще има тежко икономическо въздействие. Освен това в целия свят цената вече е огромна “, каза той в телевизионно обръщение.

„Специално за Гърция рискът вероятно е по-голям. Не само защото кризата удря ключови сектори като туризма и ресторантьорството. Но и защото пандемията спря курса на страната във време, когато тя бързо навлизаше в пътя на развитие “, добави той.

Мицотакис отбеляза, че януари и февруари са били „отлични месеци“ за гръцката икономика, но „сега изглежда, че са толкова далеч“.

„Следователно ние трябва да хванем нишката на прогреса, за да може от състоянието на модел в защитата срещу вируса да се превърнем в модел на връщане към просперитет.“

Правителството също ще субсидира заплатите и осигурителните вноски за работниците в туристическия сектор и ще изплаща обезщетения за безработица на сезонни служители, които няма да бъдат наети тази година.

Премиерът също обяви, че туристическият сезон ще започне официално на 15 юни, а международните полети на 1 юли. Здравните служители ще провеждат проби за коронавирус на летището.

/pariteni.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password