Реставрацията на Царската Баня е на финалната права

Други

Възстановяването на емблематичната сграда на минералната баня в Банкя е на финалната права, а скоро тя може да започна да приема първи посетители.

Работата по сградата започна преди 2 години, като вече са почти изцяло завършени централното фоайе и помещението с автентичния басейн, което с изцяло реставрирана облицовка и купол.

„Като цяло обектът е труден. Реставрацията не е като обикновеното строителство. Ние сформирахме един много добър екип от хора, които работят в тази сфера. Не сме срещали сериозни трудности“, сподели още ръководителят на проекта.

За да изглежда всичко максимално автентично, специалистите използват стари снимки на помещенията. За късмет успели да намерят и производител, който по поръчка е успял да направи същия цвят плочки, за да възстанови банята стария си блясък.

Освен лечебната минерална вода, вътре хората могат да посетят и модерен Спа център, както и Виенски салон за кафе.

Историята на сградата е повече от 100-годишна. Строежът започва през 1907 г. и се ръководи от известният немски архитект проф. Карл Хохедер (1854-1917). През 1911 г, архитектурният шедьовър е изцяло завършен, а сградата започва да приема първите посетители.

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password