Захариева: Няма и не се очаква нов мониторингов доклад на ЕК

Политика

Няма нов мониторингов доклад от ЕС, не очакваме да има такъв. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по бТВ, опровергавайки информацията, че има нов доклад за съдебната реформа в България.

„Няма промяна в мнението на ЕК, не се очаква нов доклад за правосъдието по механизма за сътрудничество и проверка. В момента се работи по общ бъдещ механизъм за всички страни от ЕС, който няма нищо общо с механизма за сътрудничество и проверка“, категорична е Екатерина Захариева.

В момента излезе ежегодния доклад за европейския семестър, ЕК наблюдава в него фискалната и икономическата политика, но един абзац от него, в който се споменава съдебната система, е предизвикал полемики, чуха се много неистини, разясни министър Захариева.

Тя припомни, че вчера лично заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис е отрекъл да има доклад за съдебната система. Нещо повече той е подчертал, че България е единствената страна в Европейския съюз, която изпълнява критериите за бюджетен дефицит.

България няма да бъде спирачка на РС Македония по пътя и за Европейския съюз, категоричен е външният министър Екатерина Захариева.
„Няма да бъдем спирачка за Македония по пътя им за ЕС. Ние винаги сме ги подкрепяли, първи признахме тяхната независимост. Никога не сме крили условията за тяхната подкрепа, те винаги са били ясни“, каза тя и добави: „Единствено те могат да си бъдат спирачка“.
Захариева подчерта, че България винаги е била честна и открита спрямо РС Македония и това беше целта на декларацията, приета от българския парламент.
„Не мога да приема, че когато идват изборите, една експертна комисия ще бъде спряна. Тя не е спряна от нас. Ние когато имахме избори миналата година за Европейски парламент и местни власти, спряхме ли нейната работа?“, припомни външният министър.
Тя заяви, че България винаги е уважавала правото на самоопределение.
„Лошо е, че доста политици в РС Македония си мислят, че на антибългарска вълна ще спечелят изборите. Изборите отминават, но съседите остават. Никой не е спечелил от езика на омразата. Това е моят призив към нашите съседи“, каза Захариева.

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password