Дезинфектанти с наночастици и фини термометри у нас

Други

В тежката ситуация с коронавируса могат да се откроят положителни, съпътстващи развития, заяви днес доц. Ангел Кунчев, като посочи три от тях – информационната система за Covid-19, бум в регистрацията на дезинфектанти и проект за фин термометър за ранна диагностика.

„Нещо, което иначе отнема месеци и години, в случая бе направено за по-малко от 2 месеца“, каза той за изграждането на информационната система на страната по отношение на Covid-19. И добави, че тя е „многофункционална, има много входове, възможност за изготвяне на най-различни анализи и за ползване от всеки един потребител“.

По подобен начин се развиват нещата и в областта на биоцидите, дезинфектантите.

„Ако досега експертният съвет към Министерството на здравеопазването, който разрешава тези продукти, заседаваше веднъж месечно за това, сега правим тези заседание всяка седмица, като утвърждаваме между 20 и 30, до 40 нови продукта, включително и такива, стъпващи на съвършено нови технологии, като нанотехнологиите“, каза доц. Кунчев.

„Има дезинфектанти, които вече работят на основата на наночастици. Нанесени на повърхността, те образуват слой от микроскопични шипчета, които не позволяват на бактерии и вируси да се закрепват за тази повърхност, унищожават ги, като при това този ефект продължава значително по-дълго време, отколкото другите биоциди“, добави той.

Главният държавен здравен инспектор спомена и проект, осъществяван от български, италиански и испански учени, чиято цел не е била точно ковидинфекцията, а проследяване състоянието на хора с други заболявания – астма, белодробни болести.

„Той много бързо бе адаптиран и се използва в момента под ръководството на проф. Тодор Попов в сътрудничество с Инфекциозна болница с проф. Червенякова. Представлява много фин термометър, който се дава на контактни лица и измерва по много съвършен начин температурата на издишвания въздух като първи признак за настъпване на усложнения, което изключително важно за диагностицирането“, посочи доц. Кунчев.

/БНР/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password