Мерките заради коронавируса у нас са ограничили разпространението и на други инфекции

Фитнес и здраве

Мерките на изолация, въведени заради коронавируса, които включваха затваряне на училища, детски градини, молове, заведения и ограничаване на контактите, са довели до намаление и на останалите инфекции, предавани по въздушно-капков път, според данни на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Освен изолацията обаче, затрудненият достъп до медицинска помощ в извънредното положение също може да е изиграл роля за докладването на по-малко случаи на някои от заразните заболявания, особено на по-леките. По време на извънредното положение хората многократно бяха призовавани да търсят медицинска помощ по телефона и да се обръщат към лекар само за тежки случаи. Така някои случаи на заразни болести с по-лека симптоматика може и да не са били отчетени от здравните власти.

Най-съществен спад в заболеваемостта се наблюдава при варицелата, при която заразяването често става в детските заведения – ясли, градини, училища. През 20-тата седмица на 2020 г. (11- 17 май) са регистрирани 16 случая на варицела – със 7 по-малко спрямо предходната седмица. От началото на годината в страната са съобщени 10 488 случая на варицела, което е с 6419 по-малко спрямо същия период на миналата година, когато са били регистрирани 16 907 случая.

Подобна е ситуацията и със скарлатината, където заболеваемостта също намалява, но не толкова драстично. От началото на годината са регистрирани 637 случая по-малко спрямо същия период на миналата година.

През седмицата 11-17 май е регистриран само 1 случай на скарлатина, с два по-малко спрямо предходната седмица. От началото на годината в страната са съобщени 982 случая на скарлатина, докато за същия период на миналата година те са били 1619.

Общата заболеваемостта от грип и остри заразни заболявания в последните седмици също е по-ниска спрямо същия период на миналата година. По-висока е била през февруари и началото на март, когато бяха пикът на сезонния грип и втората вълна на грип Б.

Намаление спрямо миналата година се отчита и при заболелите от морбили. В началото на 2019 година страната ни не беше подмината от разразилата се епидемия на заболяването в Европа заради движенията на антиваксърите.

През 20-тата седмица на 2020 г. не са регистрирани случаи на морбили, а през предходната е бил регистриран 1 случай. От началото на годината в страната са съобщени 256 случая на заболяването или с 415 по-малко спрямо същия период на предходната година, когато са били регистрирани 671 случая.

От началото на годината са отчетени и по-малко случаи на вирусни хепатити, като специалисти вече алармираха, че диагностиката на хепатит С тревожно изостава заради извънредното положение.

Как се отразява COVID-19 на доходите на българите (видео и графики)

През 20-тата седмица на 2020 г. са регистрирани 16 случая на остър вирусен хепатит (АВСDE). От началото на годината в страната са съобщени 685 случая, докато за същия период на миналата година са регистрирани 773 случая или с 88 повече спрямо сега

/gospodari.com/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password