Внимавайте с тези храни, разболяват ни без да разберем

Фитнес и здраве

Да ни се похапва някаква храна по никое време и без да сме гладни не е някаква рядкост. Случва се на всеки, дори на онези, които на пръв поглед спазват фанатично хранителен режим и не си позволяват да прегрешват с храна.

Има обаче храни, като чипс, пица, вафла, които на пръв поглед не са вредни. Причината за това е съотношението между захар, мазнини и сол в тези уж “полезни” храни, твърди диетологът Тамара Уилнър. Тази пропорция може да залъже мозъка ни, че не сме сити и така да продължим да ядем, макар че обективно няма нужда.

“Следващият път, когато си купувате доматен сос, нарязан хляб или дори горчица, погледнете етикета на продукта и ще се изумите колко много захар има в тях. Именно тя, в комбинация с мазнини и сол, прави така, че да ни се хапват сладки неща – бисквити, вафли, торти или пък чипсове, снаксове и други”, обяснява тя.

Храните, с които трябва да внимаваме, по думите на диетолога, са всички сосове, дресинги за салати, хлябове, мюсли закуски и протеинови вафли.

Какво препоръчва? Да внимаваме, докато ядем! Дори и да ни се яде нещо вредно, да си го вземем и изядем, но без да се разсейваме с нещо друго. Нека сетивата ни да са посветени на храната. Ако все пак искаме да се ограничим с вредните храни, когато ни се прияде нещо вредно, да се разсеем веднага с нещо – филм, видео, четене, някаква физическа активност.

Според Уилнър важен е балансът в диетата ни – нека тя има достатъчно от всички макро и микронутриенти, а въглехидратите да са с бавно освобождаване – зеленчуци и пълнозърнести продукти.

/Дарик/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password