Събират подписи за нов конкурс за детска болница

Други

От Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница, не гробница“ се събраха пред Министерския съвет, за да събират подписи с искане за нов конкурс за изграждане на детска болница.

В началото на юни подписите ще бъдат внесени в Народното събрание. Независимо, че премиерът им обеща недовършеният строеж за детска болница да се срути, от инициативата очакват парламентът да се произнесе по исканията им за нова детска болница.

Сред исканията, които ще бъдат внесени в Народното събрание на Националната гражданска инициатива “За истинска детска болница”, са да се обяви нова обществена поръчка за детска болница и да има нов конкурс. Обещанието на премиера, че определената сега недовършена сграда за детска болница ще се бута, не е достатъчно да се постигнат идеите ни, каза архитект Петкана Бакалова:

“Единственият вариант, който гарантира инициативата, е решение на Народното събрание, което би могло да задължи и следващото правителство, което и да е то, да изпълни този ангажимент”.

От Министерството на здравеопазването отказаха коментар. Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева заяви:

“Ще ви разочаровам, не мога да дам отговор, министърът е бил на срещата”.

Протестиращите настояват за създаване на Обществен съвет, който осигурява прозрачност на процеса и гарантира безопасността и функционалността на бъдещата детска болница.

“Първо е устно обещание, реално решение все още не е взето. Изчакваме да го видим облечено в съответните законови и наредби, и решения”.

“Тук съм, защото смятам, че здравето на нашите деца е наша отговорност, на всички ни и конкретно на родителите”.

“Всички медици, и лекари, и сестри, и администрация болнична – те са незаменими в своята помощ за здравето на децата ни, но отговорността в крайна сметка е на нас”.

/БНР/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password