Ефективна ли е мярката 60/40, коментираха Васил Велев и Пламен Димитров

Други

Мярката 60/40 и ефективна ли е тя за подпомагането на бизнеса, коментираха председателят на АИКБ Васил Велев и президентът на КНСБ Пламен Димитров, в сутрешния блок на БНТ.

В Тристранния съвет се разбрахме да изчакаме до края на юни за мярката 60/40 и тогава ще направим една цялостна оценка. Мярката обаче със сигурност проработи, обясни Димитров.

По думите му, близо 250 000 работници и служители очакват изплащането от НОИ.
Нашата критика е, че финансирането се забави, независимо от очакванията за бързи срокове, но натоварването в Агенцията по заетостта и НОИ наистина е огромно, заяви Пламен Димитров.

Като цяло мярката работи, затова тя ще бъде продължена, надявам се и модифицирана в тези два ключови сектора – туризъм и транспорт, допълни президентът на КНСБ. Мярката работи, но трябва да бъде модифицирана и то да не чакаме до 30 юни.

До момента тя има обхват 5%, смята Васил Велев. Относно изплащането по нея той заяви, че това дори не е най-голямото забавяне, тъй като по другите мерки също има забавяне. Антикризисните кредити в момента също не са валидни, не може да се кандидатства по тях. Изпълнението по програма “Конкурентоспособност” клони към нула, същото е с подпомагането на малкия и средния бизнес, смята Велев.

Васил Велев, председател на АИКБ заяви: Ние предупредихме, че мярката 60/40 няма да има достатъчен обхват в този вид и това се случи. Не може да се очаква и да се цели с една мярка неработещият да живее по-добре от работещия. Добрата новина е, че има анонсирано надграждане от първи юли.

Очакваме 80/20 да стане факт час по-скоро, допълни и президентът на КНСБ. Председателят на АИКБ категорично подчерта, че вече навлизаме в четвъртия месец от кризата и изплащането на финансовите помощи за бизнеса трябва да се ускори.

/novini.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password