ДАЗД отчита покачване на доверието към телефон 116 111

Други

От един месец Държавната агенция за закрила на детето пое изцяло управлението и обслужването на Националната телефонна линия за деца 116 111, съобщиха от ДАЗД. Линията продължава да работи 24 часа, 7 дни в седмицата, безплатно за територията на цялата страна. Тя е възможност за всички – деца или възрастни да споделят, попитат или получат съвет за отглеждането, развитието на децата, както и да сигнализират за дете в риск.

За първи път ДАЗД е собственик на цялостното технологично решение – телефонна централа, сървър, телефонен софтуер, компютърни конфигурации, професионални слушалки и другите необходими средства, с които операторите работят на линията. Досега те са осигурявани чрез дарения или са били собственост на асоциацията, която 10 години обслужваше детската линия.

Новата телефонна система издържа на по-голямо натоварване, с възможност за обслужване от повече оператори, включително и дистанционно. Така 116 111 отговаря напълно на изискванията на Закона за киберсигурността у нас. Клиентите на линията могат да бъдат спокойни за конфиденциалността на личната информация, която споделят, както и за липсата на манипулация или злоупотреба с данните им.

Подписан е нов Протокол за сътрудничество между ДАЗД и Националната система 112 на МВР за обслужване на случаи, които касаят живота и здравето на децата и семействата с възможност за анализи и справки от двете страни. Изградена е бърза връзка със Районните управления на МВР, Отделите за закрила на детето, както и Регионалните управления по образованието на МОН.

Много важна промяна е подбора на кадрите, които работят с децата и гражданите. Те преминават през няколко кръга на предварителен подбор, като едно от изискванията е да са специалисти от практиката, които имат достатъчно опит в здравния, образователния или социалния сектор. За осигуряването на специалистите-консултанти се грижи лицензирано предприятие за заетост към Агенцията по заетостта на МТСП. По този начин се избягва риска от конфликт на интереси при обслужването на линията от лицензиран доставчик на социални услуги за деца. Така се гарантира и че няма да се насочват специални случаи с деца към определени доставчици на социални услуги. Операторите обслужват линията напълно анонимно и подписват декларация за конфиденциалност на информацията, като работят по утвърдени стандарти за работа от ДАЗД.

„116 111 е като анонимен приятел за децата, на когото те могат да имат доверие, че няма да ги предаде. Номерът е възможност да се успокоят, когато са тревожни или да получат отговор на свой типично детски въпрос, който се притесняват да зададат лице в лице. Децата често звънят, за да получат съвет за взаимоотношенията си с връстници, които са ги разочаровали или с които не успяват да намерят начин как да станат приятели. Възрастните звънят на линията, когато са притеснени за грижата към дете или имат нужда от съвет за семеен проблем. В последния месец граждани са съобщили за 9 изоставени деца.“ – споделя д-р Елеонора Лилова, председател на ДАЗД.

За повече от месец експертите в ДАЗД отбелязват, че е налице повишаване на доверието към линията. Данните показват увеличение на обажданията с 2 560 в сравнение с предходния месец. С 38 повече са и подадените сигнали за дете в риск, а броят на проведените консултации се е удвоил. Значително са намалели тестовите обаждания – близо три пъти, а мълчаливите обаждания са двойно по-малко в сравнение с тези през март.

Впечатление прави добрият разяснителен подход на консултантите сред детската аудитория. Голяма част от децата, които използват линията за развлечение, с тяхна помощ осъзнават, че докато се шегуват или забавляват с операторите, обаждайки се на 116 111, някой в този момент може да е реално нуждаещ се от помощ клиент.

/БГНЕС/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password