Кръщават 100 улици в Бургас на видни личности и покровители на града

Други

Над сто нови улици в различни квартали на Бургас ще получат свои имена за първи път. Това се налага след влезлите в сила подробни устройствени планове и създаване на нови лични и фирмени административни адреси.

За да не се повторят имената на вече съществуващи улици, местната администрация се е обърнала към Държавния архив и Регионалния исторически музей в морския град. Сред предложенията са имената на създателя и първи директор на Механотехникума Георги Дипчев – син на Райна Княгиня, създателите на първата моливна фабрика в България и на Балканите “Девеко” – братя Велчеви, прочутият историк, филолог и археолог проф. Иван Карайотов и още много имена на видни бургазлии, обществено значими личности, светци, покровители на града.

“Трябва да кажа, че последното голямо именуване на улици, което направихме беше, когато влизаше новата транспортна схема с интегриран градски транспорт, всъщност това ще е второто голямо обсъждане на именуване на улици в последните години”, заяви Петър Парушев от морската община.

/Дарик/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password