Пандемията поражда нови ценности

Други

Пандемията от новия коронавирус може да насърчи цяло поколение да загърби културата на егоизма, смята историкът от Нидерландия Рутгер Брегман, цитиран от Ройтерс.

Основание за това е тенденцията все повече млади хора да се насочват към заетост, с която помагат на другите.

В книгата си “Човечество” (“Humankind”) Брегман, който е на 32 години, твърди, че хората са по-скоро свестни, отколкото лоши. Историкът призова миналата година богатите да плащат по-високи данъци.

В интервю за телевизия Ройтерс Брегман каза, че усеща как кризата с коронавируса показва промяната в младото поколение. “Навлизаме в различна епоха, която е насочена повече към служба в полза на обществото, към сътрудничество, към всичко, което е достойно”, каза той.

Правителствата съставиха и публикуваха списъци със значими професии в условията на криза и това може да има огромно отражение върху цялото поколение, смята Брегман.
“Ако погледнете в тези списъци, си казвате – А, къде са мениджърите на хедж-фондовете, банкерите или специалистите по маркетинг?”.

Според него е ясно кои са важните професии днес – медицински сестри, учители, социални работници и журналисти.

“Смятам, че тук можем да видим реална промяна, че може да има едно ново поколение и според мен вече виждаме първите знаци за това – хора, които искат да работят нещо, с което действително помагат на другите”, казва той.

Сред другите промени вследствие на пандемията Брегман отбелязва спада в пътуванията, в резултат на което хората започват да оценяват повече местните ценности. Макар че глобалното сътрудничество ще продължи да е нужно в борбата с климатичните промени.

А дали след месеците на социално дистанциране ще дойде краят на прегръдките и ръкостисканията? “Не, не смятам, че можем да убием ръкостискането или прегръдките. Особено прегръдките”, смята Брегман. “Хората са програмирани да се свързват един с другиго”, казва историкът.

/Дарик/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password