Митове за алкохола

Други

Ето някои от най-популярните митове, свързани с алкохолните напитки, битуващи по света.

Мит номер 1: Тъмните и силни питиета са полезни

Червеното вино, тъмната бира, ромът и другите по-силно алкохолни напитки съдържат повече антиоксиданти (флавоноиди в бирата и полифеноли във виното), отколкото леките. Въз основа на това много хора избират тъмно пиво и червено вино, въпреки по-високото съдържание на калории!

Тъмните видове алкохол наистина могат да се похвалят с голямо количество антиоксиданти в състава си. Но в допълнение към тези полезни вещества, в този алкохол могат да се съдържат повече токсични, биологично активни компоненти, произведени по време на процеса на ферментация. А те са причина за по-тежък махмурлук на следващата сутрин.

Мит номер 2. Колкото по-старо е виното, толкова по-добре

Избирайки вино, често обръщаме внимание не само на неговия цвят, сорт, място на „раждане“, но и на годината на производство. Общоприето е, че колкото по-старо е виното, толкова по-добри са вкусовите му качества, вкус и аромат и, разбира се, това го прави по-скъпо. Някои дори купуват вино и чакат по няколко години, преди да го отворят и да му се насладят.

Всъщност: Всичко зависи от вида на виното. Някои от сортовете вина са предназначени да се консумират само една година след производството. Да пазите дълго такова вино е безсмислено и даже противопоказано. Има специални вина, които трябва да “пораснат”, за да станат перфектни. Освен това количеството на антиоксидантите, съдържащи се във виното, които предотвратяват образуването на тумори и инхибират процеса на стареене, намалява с времето.

Мит № 3. Процентът алкохол в тъмната бира е по-висок, отколкото в светлата бира.

Тъмните бири имат по-плътен вкус, повече въглехидрати и калории. Някои предполагат, че те съдържат повече алкохол, тъй като всички предполагат, че се приготвят по метода на производство на портото, което наистина има висок процент алкохол.

Всъщност леките бири, въпреки че имат различен цвят също могат да са високоалкохолни . Цветът на бирата не влияе на съдържанието на калории и алкохолното съдаржание – той зависи от зърната, които са били използвани за производството.

Мит № 4. Повръщането ни помага да изтрезнеем и да избегнем махмурлука

Ако човек е повърнал, това означава, че алкохолът вече не е в тялото и на следващия ден няма да има главоболие или да се чувства зле.

Всъщност: абсорбцията на алкохол в кръвта става веднага след първата глътка. Твърде малко алкохол ще се съдържа в повърнатото и това ще има малък ефект върху цялостното ни „благосъстояние” на следващата сутрин. Ако алкохолната интоксикация е причинила гадене, тогава вече е настъпило частично алкохолно отравяне на тялото и махмурлукът е неизбежен.

Мит №5 Мазна пица преди лягане ще ви помогне да изтрезнете

Всъщност: алкохолът веднага влиза в кръвообращението ни, а някаква тлъста храна в края на препиването няма да повлияе на разграждането и извеждането му от тялото. Напротив, комбинацията от мазни храни и алкохол ще повлияе негативно върху работата на панкреаса и други органи и ще причини киселинен рефлукс. Всичко това би могло да доведе до още по-тежка интоксикация и ще направи състоянието ни по-лошо , отколкото би могло да бъде.

/БГНЕС, РИА Новости
/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password