Археолозите откриха късноантична баня в центъра на Варна

История

Късноантична баня от 5-6 век след Христа бе разкрита при археологически разкопки в центъра на Варна. За БТА днес археологът Александър Минчев разказа, че е имало студени помещения, където е имало басейн. Открити са и горещите помещения с отоплителна инсталация. Освен подово отопление, е имало такова и в стените, където през тръби е циркулирал горещ въздух.

Археолозите предполагат, че са разкрити и съблекалните на банята. Предполага се, че помещенията са ползвани от мъже и жени в различни дни от седмицата.

Близо до банята са разкрити още две сгради, едната от които със сигурност е строена по същото време.

За нея Минчев обясни, че вероятно е била търговски център, нещо като съвременните молове. Тя е била поне на два етажа и градежът показва, че е била изключително ефектна. За другата сграда можем да предполагаме, че е била частна постройка на заможно семейство, вероятно също строена по същото време като банята, допълни Минчев.

По целия терен са разкрити следи от канализация, като се предполага, че част от нея е служела за отвеждане на подпочвените води.

Всички сгради са изоставени по една и също време – след средата на 6 век, не е изключено причината да е било сериозно земетресение, каза още Минчев. Според него това обяснява защо няма никакви ценности, парични средства или сериозни остатъци от керамични изделия.

По времето на късноантичната баня в днешна Варна са живеели най-вече гърци и преселници от Сирия и Мала Азия, разказа още археологът. По думите му в града са се заселвали и ветерани от римската армия, отслужили по 25 години и добили правото да си купят земя и да получават издръжка.

Целият новооткрит комплекс е на частен терен, каза още Минчев. По думите му собственикът няма да покрие със строеж археологическите находки. Дори ще бъде направено всичко възможно за тяхната частична реставрация и консервация.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password