Имунитетът на жените реагира по-активно на COVID-19

Фитнес и здраве

Имунните системи на мъжете и на жените реагират по различен начин на новия коронавирус, съобщава БТА.

Лекарите от университета в Йейл са проследили имунният отговор на заразата с новия коронавирус и са установили, че Т-клетките на жените реагират значително по-активно на инфекцията. Това може да обясни високата податливост на мъжете на заразата, пишат медиците в статия, публикувана в електронната библиотека medRxiv.

“Открихме сериозни различия в реакциите на имунните системи на мъжете и на жените в първите фази на инфекцията с новия коронавирус. Организмът на мъжете изработва повече сигнални молекули, способстващи развитието на възпаление. А Т-клетките при жените реагират значително по-активно на вируса”, обясняват учените.

Още в първите дни от началото на епидемията от коронавируса в китайския гр.Ухан, лекарите забелязват, че болестта заразява и убива по-често мъжете. Първоначално биолозите свързваха това, че клетките на белите дробове при мъжете съдържат повече молекули на рецептора ACE2, използван от вируса за проникване в човешкия организъм.

Специалистите от университета Йейл под ръководството на проф. Акико Ивасаки са наблюдавали развитието на COVID-19 при двеста пациенти в университетската болница между март и май тази година.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password