Цацаров препоръча на МС да ревизира състава на съвета за гражданското общество

Политика

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) осуети опита на НПО-та, свързани с подсъдимия олигарх Иво Прокопиев, да разпределят парите, заделени от държавата, за развитие на гражданското общество и за финансиране на проекти с обществено значение.

Преди месец стана ясно, че почти всички от 14-те организации, които ще имат свои представители в новия Съвет за развитие на гражданското общество, са свързани с Прокопиев. Процедурата по избора им е задействана в края на февруари и финализирана преди дни, но при почти пълно медийно затъмнение и в условия на конфликт на интереси. В същото време само в бюджета за настоящата 2020 г., по перото субсидии и други текущи трансфери за юридически лица с нестопанска цел“ са заделени 98 152 300 лева.

От КПКОНПИ предлагат на МС да приеме изменения в правилника за организацията и дейността на съвета с НПО-тата. Според комисията в правилника има “текстове, които биха могли да породят корупция”, а самият съвет разпределя значителен публичен финансов ресурс.

Според Комисията, която се е сезирала след публикации в медиите, в разпоредбите има несъответствие на част от разписаните норми с принципите на „публичност и прозрачност“ и „недопускане на конфликт на интереси при разпределяне на средства, организиране на консултации или други взаимодействия с гражданските организации“.

От КПКОНПИ смятат, че правилата за избор на състава на Съвета не осигуряват необходимата гаранция за равнопоставеност и представителност. В тях липсва изискване за гарантирано включване на организации от всички области на дейност в обществена полза. Така се дава възможност за вземане и налагане на решения в полза на определена област на дейност или на определени неправителствени организации. От Комисията предлагат съвета да се състои от НПО-та от всички сфери на дейност. От КПКОНПИ подчертават, че при проведените две обществени обсъждания на проекта на правилник са били предоставени над 8 такива “предложения от различни НПО, но те не са били приети”.

Антикорупционната комисия вижда и друг проблем – поканата за участие в съвета се публикува само в портала за обществени консултации. Така при проведения през април-май 2020 г. избор за състава на съвета са се регистрирали за участие 379 от приблизително 49 000 неправителствени организации. Затова от КПКОПНИ предлагат съобщенията да се публикуват и в национално представените медии.

Третият сериозен проблем, според КПКОНПИ, е опасността НПО-та да разпределят между себе си и свързани с тях сдружения сериозното държавно финансиране, което ще управляват.

„От съществено значение е да бъдат ограничени и неутрализирани всички възможни съмнения за зависимости и конфликт на интереси при самите НПО, членове на Съвета. Съществуващите в Правилника разпоредби обаче не осигуряват това в необходимата степен. Съществува риск от неефективност, “липса на безпристрастност и прозрачност при разходването на публичните средства“, категорични са от Комисията.

Те предлагат да се осигури реализирането на принципа „недопускане на конфликт на интереси при разпределяне на средства, организиране на консултации или други взаимодействия с гражданските организации“. Това може да стане чрез конкретно и детайлно разписани нормативни изисквания и условия, гарантиращи избягване на свързаност и реално недопускане на конфликт на интереси, препоръчва КПКОНПИ.

/Дарик/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password