Как да си върнем парите за отменено събитие

Други

Европейският потребителски център в България дава полезна информация как потребителите могат да си върнат парите за отменени заради коронавируса събития в различните страни-членки.

Законодателството в ЕС не предвижда специални условия, общо приложими при отмяната на спортни или културни събития, затова правата на потребителите в тези случаи зависят от конкретното национално законодателство, както и от вида и условията на договора с организаторите на събитието.

Заради пандемията обаче някои държави вече въведоха специални правила за компенсации за отменени заради COVID-19 събития. Ето как са уредили въпроса те.

В Германия организаторите на събития могат да издадат ваучери вместо да върнат пари за неизползаните билети, но е важно те да са били купени преди 8 март 2020 г. Стойността на ваучера следва да е еквивалентна на цената на билета и ако той не бъде използван до 31 декември 2021 г., потребителят може да поиска осребряването му.

В Италия на организаторите на събития е разрешено да издадат ваучер, който е валиден 18 месеца след отлагането на събитието.

В Португалия за отложените фестивали клиентите също могат да получат ваучери с валидност до 31 декември 2021 г. Тези талони могат да се прехвърлят на други хора или да се използват за друго събитие, което предлагат същите организатори. Ако не ги използва до 21 декември 2021 г., потребителят има право да поиска парите си обратно.

/pariteni.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password