Николай Василев: Подкрепям сделка за ПИБ, за да влезем в еврозоната

Политика

“Приоритет е държавата да няма работа в банковия сектор, но по-голям приоритет е България да влезе в еврозоната след повече от десетилетие забавяне. Ако това ще е цената, нека да я платим”. Това заяви пред БНР Николай Василев, бивш вицепремиер и министър на икономиката.

Той акцентира, че позицията му винаги е била против участието на държавата в бизнеса и тя е била последователна, но обясни, че подкрепя тази сделка само с надеждата, че това е последното условие за влизането на страната в еврото. Василев беше категоричен, че ако не влезе страната в еврозоната, тази сделка ще бъде безполезна.

По думите на икономиста положителният сценарий е, че “държавата ще придобие този миноритарен дял от Първа инвестиционна банка (ПИБ), ще въведем еврото като валута, държавата ще дръпне много напред, цените на акциите ѝ на борсата ще се повишат и някой ден Българската банка за развитие (ББР) да продаде на печалба тези акции”.

Икономистът коментира категорично, че до днес не е чул България да е подала документи, с които да поиска присъединяване към механизма ERM II. Според него това се случва, защото държавата се притеснява да не би да подаде искане, а да ѝ откажат. Другата причина е, че ту искаме, ту не искаме да влизаме в еврозоната: “Държавата не е подала нищо – нито за еврозоната, нито за банковия съюз. Ако България така се беше мотала с влизането в ЕС и НАТО, до днес щяхме да говорим, че в следващите 300 години ще влезем в ЕС, но няколко поколения ще живеят извън него”.

/БГНЕС/

2 Коментари

  • Асен Отговори

    юни 15, 2020 от 19:27

    Мнението на специалистите е най-важно в случая!

  • Дарко Отговори

    юни 20, 2020 от 14:45

    В действителност подобни процедури са стандартна практика и то дори в страни като Германия. Освен това инвестицията на държавата е сигурна и на финала дори ще има печалба, което потвърдиха и финансистите.

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password